ЖИТТЯ

“Людина, яка не вживає наркотиків, може стати наркоманом”. Факти про вплив алкоголю, які ви могли не знати

2 грудня професор кафедри біології Віктор Куйбіда провів другу частину авторської онлайн-лекції про перетворення, вплив та ефекти алкоголю. Протягом дня вона зібрала понад півтори тисячі переглядів на сторінці професора у Facebook.

Інформатор вибрав найцікавіші епізоди його розповіді. Далі – цитуємо вісім тез із лекції Віктора Куйбіди:

  • “У процесі стресу, як і під час вживання алкоголю невисоких і високих доз, етанол провокує виділення у головному мозку, стінках кишківника спеціальних наркотиків, які виробляються так, як і алкоголь, – у кожної людини. Вони називаються ендорфіни і енкефаліни”.
  • “Ендорфіни і енкефаліни відкрили зовсім недавно, десь у 70-х роках. Вони складаються з 5, 6, 8, 9 амінокислот і справляють подвійну дію: перший ефект наркотиків – це ейфорія і другий ефект – це обезболення”.
  • “У посібниках з наркології відзначають, що існують стани, коли людина не вживає наркотики, а може стати наркоманом. Люди, в яких недостатньо виробляється власних обезболюючих речовин, схильніші до вживання наркотиків”.
  • “Окрім того, етанол стимулює вироблення дофаміну. Ще дофамін виробляється завжди, коли є якийсь шок (від удару, опіку, страху). Етанол впливає і посилює вироблення серотоніну. Серотонін забезпечує розслаблення м’язів, покращує пам’ять (називають ще гормоном щастя)”.
  • “Алкоголь, як і фізичне навантаження, перерозподіляє кров. Ще одна спільна дія – це очистка крові, судин від холестерину”.
  • “Коли закінчилась фізична робота (скажімо, ви прибігли), то в цей момент спортсмен найвразливіший до всього: до простуди, інфекцій та навіть раку. Коли ми виснажили організм серйозним тренуванням і зупинилися, то не приступаємо відразу до харчування (щоб поповнити організм енергією). В таких випадках в зоні фінішування в багатьох європейських країнах спортсменам пропонують вино або пиво (алкогольне або безалкогольне)”.
  • “Для алкоголіків та людей, які регулярно вживають алкоголь у великих дозах або навіть нерегулярно, але не якісний – з’являється така тріада: ожиріння, хронічний гепатит і цироз та рак печінки”.
  • “Безпечна (стандартна) доза алкоголю – це така кількість, яка дорівнює 1 стандартній дозі для жінки і двом для чоловіка. Існують міжнародні рекомендації щодо вживання алкоголю (за 2018 рік)”.

Тези із першої лекції Віктора Куйбіди Інформатор наводив раніше. Їх ви можете прочитати тут.

Оксана Симоненко

Нагору