ЖИТТЯ

13 грудня: який сьогодні день

13 грудня – день, який доволі багатий на свята. Сьогодні православна церква відзначає день пам’яті святого апостола Андрія Первозванного, якого, судячи в історії, Ісус призвав першим з усіх 12-ти апостолів. Також в цей день народилося багато відомих людей.

Цікаві факти про 13 грудня розповідає Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День пам’яті святого апостола Андрія. У цей день робота вважається гріхом, а незаміжні дівчата, незважаючи на заборону церкви, ворожать на судженого. Андрій вважається першим з покликаних учнів Ісуса Христа, тому його часто називають Первозванним. До самого кінця земного шляху Спасителя він слідував за Ним, а після хресної смерті Ісуса став свідком Воскресіння і Вознесіння Сина Божого.

День хорового співу. Хорові колективи виконують різні композиції під акомпанування оркестру або зовсім без музики, а керівником таких ансамблів можуть бути диригенти або хормейстери. Відомий венесуельський диригент А. Грау в 1990 році на Генеральній асамблеї запропонував проводити Міжнародний день хору. І ось уже тридцять років це свято відзначають кожної другої неділі грудня, в цьому році він випав на 13 грудня.

День ванільного неба і капучино зі збитими вершками. Це смачне мистецьке свято надихає на створення чогось прекрасного. Для художників, поетів і музикантів 13 грудня вважається днем максимального польоту фантазії. Ну а для любителів кави – це зайвий привід побалувати себе чашкою ароматного напою.

Світовий день запалених свічок. Цей день проходить у всьому світі у другу неділю грудня, коли в кожному будинку, де сталося нещастя, рівно о 19:00 вечора батьки вимикають світло і ставлять на підвіконня запалену свічку, як знак пам’яті про своїх дітей, з якими їм більше не судилося зустрітися. Згідно з легендою, коли в одному будинку перестає горіти свічка, вона загоряється в іншому і так по колу. Це не та дата, про яку говоритимуть по телевізору і про яку знає більшість населення. Це тихе свято в пам’ять тих малюків, які вже більше ніколи не будуть гратися на дитячому майданчику і вередувати, щоб мама купила шоколадку.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1769 почалося перше концертне турне 13річного Вольфганга Амадея Моцарта по Італії.

1913 урочисте відкриття у Львові Національного музею як власності українського суспільства, організатором музею став митрополит Андрій Шептицький.

1942 футболіст паризького «Расінга» Стефан Станис забив у матчі Кубка Франції 16 голів у ворота команди «Обрі» (світовий рекорд для професійного футболу). Матч закінчився з рахунком 32:0.

1958 американські вчені провели запуск живої істоти в космос з поверненням. Мавпа Гордо на борту ракети АМ-13 провела 15 хвилин в космосі, але, повернувшись на Землю, капсула з мавпою затонула в океані.

1967 в США відбувся успішний запуск космічного апарату «Піонер-8».

2004 Андрій Шевченко став володарем «Золотого м’яча».

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ У ЦЕЙ ДЕНЬ

1816 Вернер фон Сіменс (помер в 1892), німецький інженер, винахідник, учений, промисловець, засновник фірми Siemens.

1867 Крістіан Біркеланд (помер в 1917), норвезький учений, першим пояснив суть полярного сяйва.

1893 Микола Хвильовий (помер в 1933), український письменник і публіцист.

1957 Стів Бушемі, американський актор кіно і телебачення, лауреат премії «Золотий глобус» («Великий Лебовські», «Скажені пси», телесеріал «Підпільна імперія»).

1967 Джеймі Фокс, американський актор і співак, лауреат премії «Оскар» («Рей», «Законослухняний громадянин», «Джанго звільнений»).

1975 Том ДеЛонг, вокаліст і гітарист групи blink-182. Жанр – панк-рок, поп-панк.

1989 Тейлор Свіфт, американська виконавиця пісень у стилі кантрі.

Юлія Кравченко

Нагору