ГРОШІ

Як розпізнати шахрайство з нерухомістю: жителі Переяслава поділилися досвідом

У Переяславі досить популярно наймати житло в оренду: у місті багато студентів та молодих сімей у пошуках тимчасового житла. Цими людьми часто користуються шахраї в бажанні наживи.

11 грудня ми натрапили на пост у Facebook, в якому жінка розповідала про орендодавця, поведінка цього чоловіка була дуже схожа на поведінку шахрая. Деталі розповідає Інформатор.

«Після дзвінка за вказаним номером Олександр вимагає скинути на карту заставу в розмірі 1000 гривень. Пояснив це тим, що живе в іншому місті і хоче бути впевнений, що орендатори серйозно налаштовані на зняття його житла. Пізніше каже, що потрібно скласти договір через нотаріуса, до якого в Переяславі найближчим часом не потрапити (він начебто дізнавався), і пропонує послуги свого виїзного нотаріуса. Далі каже, що друк у нотаріуса «не виїзний», і потрібно документи складати в телефонному режимі. Телефоном нотаріус запевняє, що потрібно скинути зараз всю суму оренди квартири, інакше документи оформити неможливо! Після відмови Олександр каже, що у нього двоє дітей, він підполковник, і, якщо ми йому не віримо, то він взагалі не збирається зв’язуватися з такими людьми. Наполягає на тому, що 2000 гривень потрібно скинути за пів години (оскільки він не збирається мерзнути в нотаріуса під кабінетом). Після відмови скидати гроші погрожує, що напише на нас заяву за шахрайство, і через його зв’язки нормального життя нам більше не бачити», – зазначає жінка у своєму дописі в соціальній мережі Facebook.

Пізніше вона розповіла, що відправила 1 тисячу гривень на картку орендодавцю, але на цьому все спілкування між ними завершилося.

Зображення житла на інтернет-сайті

Фото житла

Опис квартири

Переяславець Ярослав Мороз розповів Інформатору про схожу ситуацію. Ймовірно, йдеться про одного й того ж орендодавця.

– Чоловік на ім’я Олександр, викладаючи оголошення на сайти olx, ua.m2bomber та dom.ria, пропонує квартири за плюс-мінус вигідною ціною, але просить гроші наперед. Розповідає, що він – власник, що людей багато у черзі. Але каже: “Ви можете забронювати, якщо скинете на картку гроші. Я вам все надам, всі документи”. І в нього таких оголошень на сайтах близько десяти. На різних сайтах! На різні квартири! Всі квартири приблизно в районі «Магніту» і площі Леніна (зараз Борисоглібська – ред.). Я не відправляв йому гроші. Телефоном з ним спілкувався. Я знаходжу варіант квартири – дзвоню. І знов чую його голос. Потім через тиждень ще знаходжу варіант – знову його голос. Все одне й те саме: каже, що все є, все добре, але багато вас на черзі, ви там або 12-ті, або 15-ті. Він каже, що до вас черга навряд чи дійде, але можете забронювати заздалегідь. Я не захотів наперед гроші давати незрозуміло кому, бо була в мене якась підозра. Вже десь на четвертий раз я спитав, чого постійно його голос звучить, коли я намагаюсь подзвонити для оренди різних квартир. Він відповів, що в нього нерухомість і він її здає, а сам перебуває в Києві, – наголошує Ярослав Мороз.

Тож як не потрапити у пастки таких аферистів? Інформатор зібрав низку порад для своїх читачів:

  1. Перевіряйте всі наявні документи на орендовану квартиру. Зверніть увагу на форму власності, кількість власників. Уточніть, чи всі вони згодні на здачу квартири в найм.
  2. Зробіть копію і перевірте документи власника житла. Порівняйте їх з даними в документах на квартиру.
  3. Укладайте типовий договір на оренду житла, просіть додати до нього копії документів власників житла.
  4. Постарайтеся перевірити історію квартири, яку хочете знімати. Пробийте адресу на сайтах оголошень про нерухомість, щоб зрозуміти, як давно шукають орендарів. Можливо, вдасться знайти відгуки про власників.
  5. Домовляйтеся про повний розрахунок за квартиру тільки в момент заїзду. Якщо власники наполягають на заставі або передоплаті – внесіть мінімально можливу суму або не робіть цього взагалі.
  6. При добовій оренді не платіть заставу або завдаток на картку. Пам’ятайте, що передплата за ненадані послуги підвищує шанси шахраїв. Перевіряйте фотографії житла через пошук в інтернеті, щоб дізнатися, чи відповідають зображення вказаній адресі і об’єкту.

Будьте обачними та обережними! Нагадуємо, нещодавно ми підібрали для вас п’ять квартир, які продаються на сайті Olx.

Юлія Кравченко

Нагору