ЖИТТЯ

27 грудня: який сьогодні день

Сьогоднішній день не славиться великою кількістю свят. Проте саме 27 грудня, напередодні Нового року, світ сколихнула низка цікавих подій.

Цього дня народилося немало відомих особистостей, серед яких Йоган Кеплер, Марлен Дітріх, Жерар Депардье та Хейлі Уільямс. Детальніше про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День зваблювання. Це незвичайне свято, яке тісно пов’язане з істинним умінням спокушати. Це психологічна особливість, яка від народження дарується не кожній людині. Подібні навички можна успішно розвивати. Але “професіоналам” відомі ефективні універсальні прийоми. Зазвичай людям доводиться імпровізувати, діючи в кожній ситуації інтуїтивно, адже кожен випадок індивідуальний.

День вирізання сніжинок з паперу. Напередодні Нового року приємно зануритися в дитинство і прикрасити будинок своїми сніжинками, або навчити давнього мистецтва молодших членів сім’ї. Вирізання сніжинок є одним з напрямків стародавнього мистецтва. Ймовірно вирізка з паперу саме сніжинок вперше з’явилася на території слов’янських країн, причому задовго до появи паперу. Справа в тому, що з давніх часів в древньої Русі для виготовлення різних предметів побуту використовували берест (кору берези). Прорізаючи ножем бересту, створювали різні складні візерунки. І оскільки в нас були довгі і сніжні зими, то красиві візерунки справжніх сніжинок не могли не з’явиться на виробах майстрів. Береста залишилася давно в минулому і сніжинки тепер вирізують з паперу.

День Святого сімейства — у католицькій церкві свято, що відзначається в наступну неділю після Різдва Христового. Зображення Святого сімейства також можуть включати родичку Марії праведну Єлисавету і її сина немовля Івана Хрестителя (троюрідного брата Ісуса), рідко — чоловіка Єлизавети священника Захарію, а також Святу Анну — матір діви Марії.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

537 — у Константинополі, столиці Візантійської імперії, освятили храм святої Софії, який протягом тисячоліття був головним храмом православного світу.

1932 — постанова ЦВК і РНК СРСР про введення в СРСР єдиної паспортної системи та “обов’язкового запису паспортів”. Селяни паспортів не отримали, через що фактично перетворилися на кріпаків; з’явився додатковий привід для переслідування мандрівних кобзарів.

1932 — у розпал Великої депресії в Нью-Йорку відкрився найбільший у світі театр мистецтв “Radio City Music Hall”, розрахований на 5945 місць.

1934 — політбюро ЦК ВКП(б) ухвалило рішення депортувати 2 тисячі “антирадянські” родини із прикордонних районів України.

1959 — від семи поштовхів землетрусу на півночі Туреччини загинуло понад 50 тисяч осіб, сотні тисяч жителів провінцій Ерзінджан, Сівас і Самсун втратили житло і протягом всієї зими страждали від лютих морозів, що часом досягали 30 градусів.

1978 — король Іспанії Хуан Карлос I після національного референдуму затвердив нову демократичну Конституцію — першу за попередні 50 років.

1979 — радянські військовики вбили президента Афганістану Хафізуллу Аміна.

1979 — за рішенням керівництва СРСР 75-тисячний контингент радянських військ увійшов на територію Афганістану.

1991 — незалежність України визнали Алжир, КНР, Соціалістична Республіка В’єтнам, Камбоджа, Молдова і Франція.

1994 — запущено в експлуатацію київську станцію метро “Позняки”.

1997 — введено в експлуатацію станцію метро “Печерська”.

2008 — під кодовою назвою “Литий свинець” в Секторі Газа почалась антитерористична військова операція ізраїльської армії проти ХАМАСу.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1571 — Йоганн Кеплер (помер в 1630), німецький математик і астроном.

1773 — сер Джордж Кейлі (помер в 1857), англійський учений і винахідник.

1793 — Олександр Гордон Ленг (убитий в 1826), шотландський мандрівник, дослідник Африки, перший європеєць, що досяг Тімбукту.

1822 — Луї Пастер (помер в 1895), французький хімік і біолог.

1848 — Джованні Баттіста Піреллі (помер в 1932), італійський інженер, підприємець, політик, засновник компанії Pirelli.

1901 — Марлен Дітріх (померла в 1992), німецька і американська актриса і співачка. Вона ще за життя стала легендою, створивши в кіно один з досконалих жіночих образів. У 1999 році Американський інститут кіномистецтва поставив Марлен Дітріх на дев’яте місце в списку найвидатніших актрис класичного голлівудського кіно.

1934 — Лариса Латиніна (Дірій), українка, 9-разова олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики, володарка найбільшої кількості олімпійських нагород за всю історію.

1948 — Жерар Депардьє, французький актор.

1952 — Девід Нопфлер, британський музикант, співак, автор пісень, один з творців групи “Dire Straits”.

1963 — Гаспар Ное, французький кінорежисер і сценарист (“Незворотність”, “Любов”).

1966 — Вільям Скот Голдберг, американський актор, рестлер, чемпіон WWE.

1988 — Хейлі Вільямс, вокалістка американської рок-групи Paramore.

Юлія Кравченко

Нагору