ЖИТТЯ

Прості та смачні рецепти: приготуйте на Святвечір традиційну кутю

Вже зовсім скоро настане Святвечір. Тож час згадати, як готувати головну страву цього свята.

Інформатор знайшов для вас простий рецепт приготування цієї страви.

Святвечір – останній день Різдвяного посту, тому всі 12 страв мають бути пісними. Коли на небі з’являється перша зірка, вся родина збирається на Святу вечерю. Обов’язковими стравами вважаються кутя, узвар, борщ, вареники.

Інгредієнти:

  • 2 ст. л. пшениці
  • 1 ст. л. маку
  • 0,5 склянки подріблених волоських горіхів
  • 180 г родзинок
  •  50-180 г меду
  • дрібка солі

Приготування:

  1. Зерна пшениці гарненько промийте і замочіть у холодній воді, бажано на ніч. Вранці знову промийте їх, воду злийте.
  2. Залийте зерна пшениці водою у співвідношенні 1:2 і варіть на слабкому вогні 3-4 години, періодично помішуючи.
  3. Мак промийте в холодній воді, а потім запарте його на кілька годин. Процідіть через марлю. Розітріть мак у кавомолці або пропустіть через м’ясорубку, можете в ступі, як робили наші предки. Якщо ви – любитель солодкого, можна розтерти з маком цукор, додавши за смаком.
  4. Родзинки замочіть в гарячій воді на 10-15 хвилин, потім процідіть.
  5. Змішайте пшеницю, мак, родзинки, горіхи і мед в мисці, додайте дрібку солі й поставте готову кутю у холодильник, подавати її потрібно холодною.

Оксана Симоненко

Нагору