ЖИТТЯ

Авіакатастрофа в Ірані: у Києві створять меморіальний комплекс

8 січня 2021 року була річниця авіакатастрофи поблизу Тегерану в Ірані. Серед жертв був і переяславець Денис Лихно. Зараз у Києві архітектори створюють проєкт меморіального комплексу на честь загиблих.

Комплекс планують облаштувати у парку “Вербова гай” на Дніпровській набережній. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на інтернет-видання the Village.

Такий проєкт представила Національна спілка архітекторів України. Судячи з представленої архітекторами інформації, це буде комплекс малих архітектурних форм, що нагадуватимуть силует літака. Особливими знаковими деталями меморіалу стануть дев’ять (кількість загиблих членів екіпажу) металевих щитів із підсвічуванням і 167 дерев (число пасажирів літака). Кількість коштів на встановлення меморіалку поки підрахувати важко, але планують витратити приблизно 8-10 мільйонів гривень.

У річницю трагедії, 8 січня 2021 року, представили вже встановлений пам’ятник, на якому прикріплено табличку із написом “PS 752” (номер рейсу) й датою 08.01.2020. Протягом року планують облаштувати місце повністю.

Нагадаємо, 8 січня 2020 року о 6:14 за іранським часом поблизу столиці Ірану Тегерану збили літак Boeing 737. Він належав компанії “Міжнародні авіалінії України”. Загинули всі 176 людей, які перебували на борту. Серед них – 11 українців, зокрема, переяславець Денис Лихно. Він працював бортпровідником. Йому було 24 роки. Свого часу навчався у переяславській ЗОШ №1, старші ж класи закінчив у міській гімназії. З 2012 по 2018 рік навчався в Національному авіаційному університеті на аерокосмічному факультеті. Близько 5 років працював у авіації, з них — півроку у МАУ бортпровідником. 29 грудня 2020 року його посмертно нагородили званням Героя України — за героїзм і самовіддані дії, виявлені під час виконання службового обов’язку.

Фото з інтернет-порталу the Village

Подробиці про минулорічні події 8 січня та спогади про Дениса Лихна читайте за посиланням.

Юлія Кравченко

Нагору