Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

23 січня: який сьогодні день

Цей день майже не славиться на цікаві свята, але він доволі багатий на пам’ятні дати та дні народження видатних особистостей. 23 січня на світ народилися відомі історії люди, серед яких Фредерік Стендаль, Едуард Мане, Павло Тичина та Юкава Хідекі.

Детальніше про сьогоднішній день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День почерку. Почерк людини індивідуальний і залежить від стану психіки, віку, характеру, статевої приналежності, виду діяльності. Всі ці особливості вивчає наука графологія. Фахівці-графологи без помилки визначать основні риси людини, яка написала текст. Ще Арістотель висловлював думки, що почерк відображає характер того, хто пише. І в епоху Відродження, наприклад, італієць Бальді написав цілий трактат на цю ж тему. До теми визначення характеру за почерком зверталися і Гете, Лафатер, Лейбніц та абат Мішон.

Іменини сьогодні святкують Анатолій, Макарія, Павло, Григорій, Петро.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1556 — у китайській провінції Шенсі стався землетрус, який вважається найбільшим за кількістю жертв — загинуло близько 830 тисяч людей.

1579 — підписана Утрехтська унія — військово-політичний союз семи провінцій Північних Нідерландів проти Іспанії.

1593 — почалася польсько-козацька битва під П’яткою.

1793 — Росія і Пруссія здійснили другий поділ Польщі. За договором Росія отримувала українські та білоруські землі з містами Мінськ, Слуцьк, Пінськ, Житомир, Кам’янець-Подільський.

1912 — у Гаазі підписана Міжнародна опіумна конвенція — перша міжнародна домовленість про контроль наркотичних речовин.

1950 — ізраїльський кнесет (парламент) всупереч рішенню ООН про виділення Єрусалима в самостійну адміністративну одиницю проголосив його західну частину столицею держави.

1960 — швейцарець Жак Пікар і американець Дональд Волш на батискафі “Трієст” спустились на дно Маріанської западини, досягши рекордної глибини занурення — 10 915 метрів.

1964 — у Медичному центрі університету штату Міссісіпі дванадцять лікарів під керівництвом доктора Джеймса Харді трансплантували серце шимпанзе 64-річному пацієнту, який прожив близько місяця після операції, так і не прийшовши до тями.

1973 — виверження вулкану Ельдфетль на острові Геймаей, Ісландія.

2002 — 18-річний Руслан Пономарьов з Краматорська достроково став наймолодшим в історії чемпіоном світу з шахів за версією ФІДЕ.

2005 — інавгурація третього Президента України Віктора Ющенка.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1734 — Вольфганг фон Кемпелен (помер у 1804), австрійський та угорський винахідник автоматичних машин.

1783 — Фредерік Стендаль (помер у 1842), французький письменник (“Червоне і чорне”, “Люсьєн Левен”).

1832 — Едуар Мане (помер у 1883), французький художник-імпресіоніст (“Сніданок на траві”, “Олімпія”, “Любитель абсенту”).

1870 — Вільям Джордж Морган (помер у 1942), американський викладач, винахідник баскетболу.

1891 — Павло Тичина (помер у 1967), український поет, перекладач, публіцист, громадський та державний діяч доби УНР та УРСР.

1897 — Маргарете Шютте-Ліхоцкі (померла в 2000), перша австрійська жінка-архітектор.

1907 — Юкава Хідекі (помер у 1981), японський фізик.

1968 — Альберт Потапкін, радянський і російський рок-музикант, учасник груп “Наутілус Помпіліус”, “Агата Крісті”, “Нічні снайпери”, “Акваріум” та інші.

1987 — Лео Комаров, фінський і російський хокеїст, чемпіон світу.

Юлія Кравченко

Нагору