ЖИТТЯ

Що робити під час снігопаду: корисні поради для водіїв та пішоходів

За останні декілька днів випало багато снігу, це принесло незручності як пішоходам, так і водіям. Водії мають бути особливо пильними, адже відповідають не лише за своє життя, а й інших учасників дорожнього руху.

Інформатор підібрав для вас поради, які допоможуть під час снігопаду.

Поради пішоходам

Будьте уважними та обережними. У негоду значно збільшується кількість ДТП. І якщо водій захищений металевим щитом, то пішохід не має жодного додаткового захисту. Видимість як у водія, так і у пішохода погіршується в снігопад, особливо вночі. А взимку при ожеледиці гальмівний шлях у автомобілів збільшується в 2-4 рази. Крім того, машину може занести, і вірогідність аварій значно зростає, тому пішоходам потрібно бути вкрай уважними і не затуляти собі огляд парасольками, шарфами чи шапками під час перетину дороги.

Бережіть шкіру від морозів. Взимку шкіра найбільш страждає від морозу на вулиці і пересушеного повітря в приміщенні. Перепади температури впливають на роботу кровоносних судин шкіри: на морозі вони різко розширюються, намагаючись зігріти організм, а в приміщені після повернення знадвору – звужуються. Ці перепади погіршують кровообіг та обмін речовин й негативно впливають на загальний стан шкіри, а особливо – на обличчя та руки.

Для того, щоб захистити шкіру, необхідно не менше, ніж за годину до виходу на вулицю, зволожувати її густими кремами жирної текстури, які мають захисні функції. Також лікарі радять взимку умиватися прохолодною, а не гарячою водою, тому що різкі зміни температур сушать та подразнюють шкіру.

Тримайте тіло в теплі. Для того, щоб залишитися живим та здоровим у період сильних снігопадів, потрібно тепло вдягатись та взуватись. Мода модою, але голі щиколотки та непокрита голова при морозі – не найкраще рішення. Одяг має бути теплий, щоб людина не мерзла, і щільний, щоб вітер та сніг не мали можливості забратися за комір. При цьому, через те, що під час снігопадів пересуватися й так непросто, бажано, щоб одяг не сковував рухів. Взуття також має бути теплим та щільним, бажано, ще й водовідштовхувальним. Якщо ж ні – то застосуйте засіб для взуття з водовідштовхувальним ефектом.

Поради водіям

Потурбуйтесь, щоб не було примерзання дверей. Часто водії стикаються з проблемою, коли взимку неможливо відкрити двері автівки. Це тому, що волога потрапляє на гумові ущільнювачі дверей і під час морозів буквально “склеює” їх. Щоб уникнути цієї проблеми, слід змащувати ущільнювачі спеціальними засобами – зазвичай це можна зробити на будь-якій автомийці.

Обов’язково використовуйте зимову гуму. Так, це банальна порада, як і з теплим одягом, але чомусь все одно зустрічаються водії, які “забувають” змінити літню гуму на зимову. Є помилкова думка, що на повнопривідній машині можна їздити на всесезонній гумі. Насправді, повний привід дає перевагу тільки при початку руху автомобіля з місця на слизькій дорозі. Пам’ятайте, що коли ваша машина оснащена повним приводом, це не забезпечує вам кращу керованість на зимовій дорозі, а також не поліпшує зчеплення з дорогою під час руху.

Рухайтесь плавно і остерігайтеся крутих підйомів. Під час руху на слизькій або засніженій дорозі всі ваші дії повинні бути плавними. Будь-які різкі рухи можуть порушити баланс стійкості автомобіля і він може втратити зчеплення з дорогою. Не розганяйте автівку різко і не гальмуйте різко. Якщо ваш автомобіль має зимовий режим водіння, то обов’язково увімкніть його. Крім того, варто остерігатися крутих підйомів. Не завжди комунальники посипають дороги піском та сіллю. За можливості краще планувати маршрут так, щоб оминати підйоми і не буксувати в очікуванні рятувальників.

Звільніть автівку від снігу. Коли плануєте поїздку, не забувайте, що, крім заторів на дорогах, вас ще чекає заметена снігом машина у подвір’ї. Очищувати треба всю машину, а не лише лобове скло. Той сніг, який лежить на даху, може під час руху злітати на лобове і заднє скло, що погіршить видимість на дорозі. Більше того, купа снігу з даху вашого автомобіля може погіршити видимість водієві, який рухається на іншому автомобілі позаду вас. Через це, він може не встигнути знизити швидкість при необхідності і спровокувати ДТП.

Тримайте дистанцію під час руху. Під час руху в снігу у автівки збільшується гальмівний шлях, тому бажано тримати дистанцію до машини, що їде попереду, і бути подалі від пішохідної зони.

Тримайте лопату під рукою. Під час снігопаду співробітники комунальної служби зазвичай розчищають тротуар і головні дороги міста. Свій же автомобіль, занесений снігом у дворі, власнику доведеться викопувати із замету самостійно. У цьому випадку без лопати не обійтися. Крім того, не завадить взяти скребок для льоду, щітку для снігу і залити незамерзаючу рідину в бачок омивача.

Нагадаємо, що раніше Інформатор повідомляв, куди варто телефонувати, якщо зникла електроенергія.

Оксана Симоненко

Нагору