ЖИТТЯ

3 лютого: який сьогодні день

Третього лютого у світі є декілька цікавих приводів для святкування. Крім того, цей день багатий на події та на дні народження видатних людей.

Детальніше розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день вільного кохання. Початок це свято бере в Німеччині. Вважається, що в цей день допустимі подружні зради. У цей день влаштовуються спеціальні акції в ресторанах, а готелі дають знижки за добове проживання. Коханців в сім’ю після цього не ведуть, не дивлячись ні на що, німці шанують сімейні традиції.

Всесвітній день боротьби з ненормативною лексикою. Сьогодні нецензурна лексика набула поширення, проникла в засоби масової інформації та художню літературу. Молоді люди читають сучасних письменників і бачать там відповідні слова. А сигнал, який на телебаченні пускають замість ненормативної лексики, теж свого роду реклама матюків.

Іменини святкують Максим та Євгеній.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1863 — у місцевій газеті містечка Вірджинія (штат Невада) опубліковано гумористичне оповідання 27-літнього журналіста Семюеля Ленгхорна Клеменса, підписане псевдонімом Марк Твен.

1918 — Літківський бій.

1921 — у Тарнові (Польща) почала роботу “Рада республіки” — тимчасовий український уряд у вигнанні.

1926 — у Чехословаччині чеська мова стала офіційною мовою країни.

1929 — завершився Перший конгрес Українських націоналістів (28 січня-3 лютого) у Відні, де створено Організацію українських націоналістів, головою проводу якої було обрано Євгена Коновальця.

1953 — вийшла друком книга французького океанографа Жака-Іва Кусто “Світ мовчання” — найзнаменитіша робота науковця, в якій він описав унікальні результати трирічного вивчення підводного світу.

1954 — мешканці Сіднея зустрічали в порту британську королеву Єлизавету II. Британський монарх вперше ступив на австралійську землю.

1956 — відповідно до вказівок директивних органів, Міністерство культури УРСР здійснило ряд заходів із вилучення з фондів музеїв УРСР експонатів та документів, які відображають діяльність різних “антирадянських контрреволюційних організацій, портретів окремих буржуазно-націоналістичних діячів дореволюційної Росії, панської Польщі, Австро-Угорщини” та інших.

1962 — уряд США запровадив ембарго на торгівлю з Кубою.

1966 — радянська непілотована космічна станція “Луна-9”, що стартувала з поверхні Землі 31 січня, здійснила посадку на поверхню Місяця. Станція першою передала на Землю панорамні фото місячної поверхні.

1969 — в Каїрі на Палестинському національному конгресі новим лідером Організації визволення Палестини обрано Ясіра Арафата — засновника і голову терористичної організації ФАТХ.

1981 — Гро Харлем Брундтланд стала першою у світі жінкою-прем’єр-міністром, очоливши уряд Норвегії.

1986 — Папа Римський Іван Павло II зустрівся в Калькутті з матір’ю Терезою.

1994 — президент США Білл Клінтон скасував економічне ембарго щодо комуністичного В’єтнаму, яке діяло 19 років.

1995 — перші військові навчання НАТО на території колишньої НДР.

1998 — на італійському гірськолижному курорті Кавалезе загинули 20 осіб, коли трос підйомника перерізав літак НАТО, що заходив на посадку.

2005 — найдорожча у світі газета вийшла друком в Китаї. Спеціальний випуск “Economic Daily” в місті Шеньчжень був надрукований на золотому папері (вартість одного екземпляра газети становила 8000 доларів США).

2009 — Міжнародний суд у Гаазі виніс вердикт щодо статусу українського острова Зміїний та шельфу в Північно-Західному Чорномор’ї. Зміїний визнано саме островом, як на тому наполягала Україна (а не скелею, як доводили румуни).

2012 — національний перевізник Угорщини “Malev”, авіакомпанія з 66-річною історією, припинила польоти через фінансові проблеми і відмову фінансування з боку уряду.

2014 — в ході Революції гідності в Києві ветерани-афганці та “Правий сектор” провели власні переговори з МВС та СБУ про звільнення заарештованих на підставі ухваленого закону про амністію. Апеляційний суд відпустив іще 8 затриманих на Грушевського. Комендант Євромайдану підтвердив, що майданівці готові звільнити частину вулиці Грушевського, зокрема якщо їхніх побратимів силовики випустять з-під арешту. Вночі у столиці спалахнули 4 автівки.

2015 — італійський юрист і політик Серджо Матарелла обраний президентом Італії

2018 — в сирійській провінції Ідліб з ПЗРК був збитий російський літак Су-25. Пілот Роман Філіпов був вбитий повстанцями після катапультування.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1809 — Фелікс Мендельсон (помер в 1847), німецький композитор, один з найбільших представників романтизму в музиці.

1821 — Елізабет Блеквел (померла в 1910), перша в світі жінка-лікар.

1874 — Гертруда Стайн (померла в 1946), американська письменниця, автор терміну “втрачене покоління”, який послужив визначенням для цілої групи письменників післявоєнного часу (“Автобіографія Аліси Б. Токлас”).

1887 — Георг Тракль (помер в 1917), австрієць, визнаний одним з кращих поетів XX століття.

1960 — Йоахім Льов, німецький футбольний тренер, чемпіон світу 2014 року.

1974 — Ігор Пелих (помер у 2009), український телеведучий, журналіст, продюсер.

1976 — Айла Фішер, австралійська актриса (“Скубі-Ду”, “Великий Гетсбі”).

1982 — Віра Брежнєва, українська співачка, екссолістка групи “ВІА Гра”.

Юлія Кравченко

Нагору