ЖИТТЯ

Як легше пережити місячні: шість дієвих порад

У всіх жінок період менструації минає по-різному – для когось ці дні по-справжньому важкі. Ми підібрали корисні поради, як зробити менструацію менш дискомфортною.

Менструація – щомісячне виділення крові з матки у жінок, викликане відторгненням маткової оболонки при відсутності запліднення яйцеклітини. Перші місячні починаються з часу статевого дозрівання дівчини (в середньому у віці 12-14 років) і супроводжують жінку аж до менопаузи (45-55 років). Інформатор розповість про шість дієвих способів легше пережити критичні дні.

Правильно харчуйтеся. Вживайте більше продуктів, що містять омега-3 ненасичені жирні кислоти, наприклад лосось, тунець, оливкову олія, авокадо, насіння Чіа. Такий раціон допомагає позбутися від больових відчуттів під час місячних. Крім того, при рясній менструації корисно вживати багаті залізом продукти: гречку, яловичину, арахіс.

Підберіть відповідні засоби гігієни. Надійні засоби гігієни дозволяють почуватися впевненіше і займатися звичними справами під час менструації. Тампони адаптуються під форму тіла і не відчуваються всередині. Вони не змінюють положення, надійно захищають від протікань і неприємного запаху, а ще легко витягуються.

Радуйте себе. У період менструації деякі жінки відчувають втому, стають неуважними і чутливими. Це нормально. У перші дні циклу змінюється вміст гормонів у крові, через що трапляються стрибки настрою. Згадайте, що приносить вам радість, – зустріч з друзями, перегляд улюбленого фільму, малювання, прогулянка. Якщо ви почуваєтеся погано, за можливості не плануйте відповідальні події на ці дні. Заходи, де від вас вимагається активність і підприємливість, краще відкласти на інший час. Якщо ви, навпаки, почуваєтесь чудово – вам пощастило. Займайтеся звичними справами, для цього вам будуть потрібні тільки правильно підібрані засоби гігієни.

Ведіть календар. Відзначайте початок циклу і дні менструації в паперовому календарі або спеціальних додатках у смартфоні. Так початок наступної менструації не застане вас зненацька. Корисно записувати дні, в які ви помітили збільшення апетиту або різку зміну настрою. Зазвичай ці явища прив’язані до одних і тих же днів циклу. За допомогою календаря розподіліть справи так, щоб в дні недуги не перевантажувати себе. Нотатки знадобляться і на прийомі у гінеколога: допоможуть виявити порушення циклу або інші проблеми.

Пийте багато води. Вживання достатньої кількості води є найважливішою порадою, коли тривають місячні. Якщо ви відчуваєте неприємні симптоми, як здуття живота або набряки, спробуйте збільшити кількість споживаної за добу рідини. Чим більше води ви п’єте, тим легше вашому організму позбавитися від затриманої рідини. Вісім склянок води на день повинні стати вашою нормою, до того ж вони допоможуть зняти відчуття здуття. Замість напоїв, насичених кофеїном (кава, чорний чай і газовані напої), пийте воду, молоко і трав’яні чаї. Кофеїн затримує воду в організмі, що може привести до коліків і інших неприємних больових відчуттів.

Будьте чесні з собою. “Ці дні” можуть впливати на емоційний стан будь-якої жінки. Якщо ви відчуваєте себе трохи пригніченою і хочете підняти собі настрій, не соромтеся поділитися своїми почуттями з найкращою подругою, сестрою або матір’ю. Вони прекрасно зрозуміють вас, оскільки самі проходять через це кожен місяць, зможуть підтримати вас походом в кіно, по магазинах або просто приємною розмовою в кафе.

Нещодавно ми підібрали кілька порад, як можна урізноманітнити сексуальне життя. Не робіть все за “старим сценарієм”, а внесіть щось нове та гаряче у ваші стосунки.

Нагору