ЖИТТЯ

Микола Томенко привіз у Переяслав листи для покрівлі Вознесенського собору

Вознесенський собор та дзвіниця у Переяславі давно потребують серйозного ремонту. Зараз намагаються “підлатати” найнагальніше.

У неділю, 7 лютого, до Переяслава завітав очільник благодійного фонду “Рідна країна” Микола Томенко із подарунком – металевими гладкими листами для покриття Вознесенського собору. Ще під час засідання круглого столу до Дня соборності, 22 січня, Томенко пообіцяв надати матеріали для найнагальнішого ремонту в соборі. Про це Інформатору розповів вчений секретар НІЕЗ “Переяслав” Ігор Гайдаєнко.

Фонд Миколи Томенка передав понад 50 квадратних метрів листа. Цього вистачить, щоб усунути певні пробіли, через які дах собору протікає. Ремонт проведуть фахівці-реставратори переяславського заповідника, як тільки стане тепліше. Для серйознішої реставрації цих історичних пам’яток необхідні величезні кошти й проєкти від сертифікованих фахівців Мінкульту.

Томенко висловив сподівання, що собор і дзвіницю Міністерство культури цьогоріч включить до програми “Велике будівництво”. Очевидно, через це на найближчій сесії міської ради Переяслава 18 лютого дзвіницю передадуть із комунальної в державну власність. Голова громади Вячеслав Саулко неодноразово наголошував, що хоче зробити на території собору та дзвіниці, що зараз неофіційно називається “Серце Переяслава”, парк імені Мазепи.

Після поїздки до Переяслава Микола Томенко у Facebook пояснив, чому ці будівлі такі важливі для історії: “Знаменитий Вознесенський собор збудований у 1701 році на кошти гетьмана Івана Мазепи. Поблизу нього діяв колегіум, де викладав поетику мудрий Григорій Сковорода. Собор змальований та описаний геніальним Тарасом Шевченком у 1845 р. Нині цей унікальний історико-архітектурний об’єкт потребує захисту та уваги держави й фахової реставрації”.

Нагадаємо, що Микола Томенко побував у Переяславі у День соборності. Про що розповідав, читайте за посиланням.

Віталій Усик

Нагору