ЖИТТЯ

У Переяславі отруюють собак: як врятувати тварину, яка помирає

Через те, що у Переяславі досить багато безпритульних тварин, деякі люди зменшують їхню популяцію негуманним способом. Зокрема, відстрілюють або отруюють.

7 лютого ввечері біля “Олімпійського” будинку на вул. Миру, 20 у Переяславі житель міста Олександр Бойко виявив мертвого собаку. Відразу повідомив про це волонтерів ГО “У добрі руки”, які займаються безпритульними тваринами в нашому місті. Вони вважають, що це була чиясь домашня тваринка. Деталі Інформатору розповіла Аліна Литвин, членкиня організації та депутатка міської ради.

– Олександр Бойко написав мені близько дев’ятої вечора, що побачив собаку, який б’ється у конвульсіях. Буквально через пару хвилин дописав, що тварина померла, – зазначила Аліна Литвин. – Ми вважаємо, що це чийсь домашній улюбленець, бо раніше його в цьому районі не бачили. Очевидно, він втік з дому й тут блукав. Або ж у крайньому випадку безпритульний прибіг з іншого мікрорайону. Біля цього дому частенько трапляються отруєння. Ми забирали звідси собак на стерилізацію, потім повертали сюди ж, а через пару місяців виявляли їхні трупи – лише на моїй пам’яті це третій випадок. А взагалі у Переяславі такого дуже багато, особливо часто на Леваді отруюють. Ось цього року вже був один випадок: собаку Ушасту (ми її так називаємо, бо має великі вуха) знайшли отруєною біля Альтицького мосту, швидко зреагували й відвезли в клініку “Мухтар”, де її привели до тями.

Аліна Литвин пояснює, що самотужки собака не може врятуватися від отруєння, хіба що якщо спожито невелику дозу яду. Є два найпоширеніші способи отруєння:

  • Таблетками від туберкульозу (вони отруйні для собак) – у цьому випадку в тварини починаються конвульсії, з рота йде піна; помирає від враження внутрішніх органів.
  • Отрутою для щурів – помирає від внутрішньої кровотечі.

Щоб врятувати тварину, потрібно діяти негайно:

  • Якщо поруч є аптека, купити атоксил та десять ампул вітаміну В6. Засипати атоксил та негайно вколоти всі десять ампул. Потім відвезти собаку до найближчої ветеринарної клініки.
  • Якщо аптеки поруч немає, не можна гаяти часу й слід відразу везти тварину до клініки.

Нагадаємо, що раніше у Переяславі знайшли трьох застрелених собак. Активісти подали заяву до поліції.

Віталій Усик

Нагору