ЖИТТЯ

Як безпечно опалювати своє житло: сім корисних порад

Знання елементарних правил пожежної безпеки допоможе уникнути загорання. А знання першочергових дій у разі пожежі збереже життя.

Під час опалювального сезону, коли часто використовують обігрівальні прилади, небезпека виникнення пожеж набирає загрозливих масштабів. Основним причинами пожеж залишаються: порушення правил експлуатації електрообігрівальних приладів та пічного опалення, перевантаження внутрішньої електромережі, необережне поводження з вогнем людей в нетверезому стані.

Інформатор, посилаючись на ГУ ДСНС України у Київській області, розповідає, як вберегти себе та уникнути трагедії під час опалювального сезону:

Не використовуйте саморобні електронагрівачі.

Не експлуатуйте печі, які мають тріщини. Найчастіші пошкодження в печі — це наявність тріщин. Експлуатувати піч в цьому випадку стає небезпечно, оскільки чадний газ навіть через дрібні тріщини проникатиме в кімнату.

Не використовуйте для обігріву газові плити. Під час горіння конфорок (як правило вмикаються чотири конфорки та духова шафа), які не використовуються за призначенням (приготування їжі), у приміщення у вільному доступі надходить чадний газ. Під час тривалого використання плити для обігріву, чадний газ накопичується у повітрі, викликаючи слабкість та сонливість. Людина, поступово зігріваючись, може своєчасно не зреагувати та отримати значну дозу двоокису вуглецю, що може спричинити серйозне отруєння та навіть призвести до летального наслідку.

Не слід сушити над запаленою газовою плитою ніякого одягу. Одяг може впасти на плиту або загорітись прямо на мотузці. Використовуйте краще призначені для цього місця: балкон або спеціальну сушку для речей.

Не залишайте без нагляду розпалені печі та увімкнені електронагрівальні прилади. Підключений до електромережі електронагрівальний прилад, залишений без нагляду, може стати причиною пожежі.

Не слід палити груби і печі з незакритою топкою.

Не захаращуйте підвали сміттям, вхідні двері зачиняйте на надійні замки. Багато з підвалів не мають дверей і замків, як правило, саме там селяться безхатьки і захаращують підвал всяким мотлохом, сміттям і екскрементами. А сміття може легко загорітися.

Раніше Інформатор повідомляв про те, що щорічно внаслідок пожеж гине велика кількість людей. Неконтрольований вогонь – річ дуже небезпечна. Нехтування правилами пожежної безпеки призводить як до невеликих загорянь, так і до неабияких катастроф.

Оксана Симоненко

Нагору