Інформатор Переяслав

ВЛАДА

Вячеслав Саулко та ТЕС у Переяславі: ситуація поки що невизначена

На сьомій сесії міської ради розглядали три земельні питання, які стосуються ТЕС у Переяславі. Депутати не підтримали їх.

На сесії міської ради Переяслава 18 лютого у порядку денному в блоці земельних питань було три, які стосуються ТОВ “ЕПГ “Югенергопромтранс”:

  • “Про поновлення договору оренди земельної ділянки для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості товариству з обмеженою відповідальністю “Енерго-промислова група “Югенергопромтранс” по вул. Героїв Дніпра, 38/1″ (1,5241 га);
  • “Про припинення дії договору оренди землі від 28.12.2015 №1064 та укладання договору оренди земельної ділянки для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об’єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій товариству з обмеженою відповідальністю “Енерго-промислова група “Югенергопромтранс” по вул. Героїв Дніпра, 38-а/1″ (1,1293 га);
  • “Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості та передачу її в оренду ТОВ “Енерго-промислова група “Югенергопромтранс” (2,1760 га).

Депутати не підтримали ці питання. “За” проголосувало лише дев’ятеро з них. Про це повідомляє Інформатор.

– Я зіткнувся з тим, що підприємство працює, але без відповідною нормативно-юридичної правової основи, десь відсутні договори, сплати податків тощо. Але найголовніше – немає узгодженості із громадою міста, – розповів у своєму виступі голова міськради Вячеслав Саулко. – Тому я відвідав це підприємство, щоб подивитися, як воно працює (на початку січня Саулко відвідав підприємство і позитивно відгукнувся про його роботу – ред.). Не вглиблюючись в деталі, нічого поганого не побачив: нормальна станція, модифікована, важко сказати й оцінити: дуже нова вона чи стара. Але вона працює. Також мене цікавило, наскільки правильно юридично це підприємство оформлене. Я запрошував на сесію: давайте свої пропозиції, узаконюйте, оформляйте все, як передбачено.

У нас в рішенні – три питання. У моєму розумінні має бути одне, бо це єдиний цілісний комлекс ТЕЦ. Повинна бути одна велика територія з відповідною податковою тарифікацією (зараз це 8%). Я вчора на передсесійному засіданні поцікавився у представників компанії, чому три ділянки. Виходить, що перша частина – це ТЕС із 8-відсотковим податком, друга – деревообробне підприємство зі сплатою 3%, а третя – адмінбудівля. Я не бачу сенсу, щоб все було на одній території, бо не знаю, де закінчується адмінбудівля, а де починається територія станції. Тому я не готовий це питання у подальшому розглядати. Хотів почути думку депутатів, виборців, і вийшло так, що все складається проти цього рішення. Я не можу йти проти нашої громади.

Мені не подобається, коли інвестор входить в місто обманним шляхом. Я тоді був депутатом, коли ми голосували за деревообробний склад, не було громадських слухань. Я хотів би бачити в цій залі хоча б єдиний раз у такій ситуації нашого інвестора (йдеться про Володимира Куковальського – ред.), а не представника. Чому б йому не прийти зараз і не сказати: “Шановні депутати, жителі, я брехав. Я увійшов у Переяслав незаконно, обманним шляхом. Хочу виправити це становище. Готовий наставити купу аналізаторів у різних частинах міста, готовий інвестувати у соціальні проєкти міста”. Але я його сьогодні тут не бачу й не чую, чи готовий він сплатити всі борги, які є за період роботи підприємства у міста.

Свою позицію в “Югенергопромтранс” опублікували на офіційній сторінці у Facebook 19 лютого. Наводимо її дещо скорочено: “Головний висновок з того, що відбулося на сесії, – нова влада йде старим шляхом. Притомних членів громади це повинно насторожити. Як би ви віднеслися до людини, що в гостях говорить одне, а на людях протилежне? Головний лейтмотив виступу очільника громади – турбота про громаду. Тобто турбота про 8-10 “активістів” (деякі з них навіть місцевої прописки не мають) шляхом закриття комусь неугодного підприємства? А як же тоді проявиться турбота про 50 переяславців та їхні сім’ї, що залишаться без роботи? Центр зайнятості? А домовленості про опалення лікарні? Спаської Левади? Соціальні програми для міста (які ми реалізуємо і без того)? А гарантія з боку адміністрації ТЕС виплатити кошти за користування ділянкою, яку минула влада (як і нинішня) так і не спромоглася надати в оренду законним шляхом? Якась незрозуміла турбота виходить від влади”.

На пресконференції із Вячеславом Саулком 22 лютого журналісти поставили питання щодо цієї ситуації. Ось що він відповів:

– Знаючи, що ця проблема буде гостро стояти, я попросив усіх депутатів сходити туди подивитись. Групами ходили, я зустрічався тут в цій залі двічі із жителями звідти, активістами, так би мовити. Я почув їх усіх і, можливо, вони в певній мірі і вплинули на ту думку мою. Я не міг приймати виважене рішення сам по собі, тому виніс це питання на сесію і попросив: дайте можливість інвестору самому прийти, звернутись до жителів, сказати, в якому стані підприємство, які він маєте плани. Мені потрібно забезпечити режим роботи підприємства і в той же час я не можу нехтувати думкою людей.

Нагадаємо, що 22 лютого голова міськради Переяслава Вячеслав Саулко з нагоди ста днів на посаді провів пресконференцію для місцевих ЗМІ. Тривала вона дві години.

Віталій Усик

Фото із Facebook-сторінки “ТЕС Переяслав: інформація з перших рук”

Нагору