ВЛАДА

Солі насправді не було, нового трактора куплять зараз: чому Переяслав не впорався зі сніговою стихією

На пресконференції, приуроченій до ста днів на посаді голови міськради, у Вячеслава Саулка запитали про незадовільне розчищення доріг під час цьогорічних серйозних снігопадів. Він пояснив, що цьому є кілька причин.

Вячеслав Саулко відповів, що ніхто не очікував аж таких снігопадів, тому техніки та піскосуміші було недостатньо. Тим паче, якщо порівнювати з найближчими містами – Березанню, Баришівкою, – то в них снігу випало менше. Вже протягом зими довелося докуплювати 20 тонн солі та розпочинати тендер на придбання трактора. Про це повідомляє Інформатор.

– Як ви пам’ятаєте, останні кілька років здавалося, що зими вже не буде, – розповів Вячеслав Саулко. – В цьому році не можна сказати, що ми були неготові. Ми були неготові до ТАКОГО великого снігопаду. Єдине, з чим я можу не погодитися: в ті дні, коли наше місто засипало снігом, Київ також засипало, та не в такій кількості. Я більше скажу, тільки близько села Мирне та Єрківці ми побачили сильні погіршення погодних умов, тому Переяслав був таким собі епіцентром снігопадів. Ця проблема стала викликом перш за все для працівників комунальних підприємств. У нашій міській громаді є більше 168 кілометрів доріг. На цю кількість в нашому ВУКГ було чотири трактори, при чому абсолютно не готових до такої масової розчистки снігу. По-друге, один із автомобілів вийшов із ладу. Більше того, саме на початку цих снігопадів чотири працівники ВУКГ захворіли на ковід. Я розумію, що це нікому не цікаво, але ніхто не бачив, у яких умовах працювали комунальники. Та кількість піску, яка була в нас у запасі, розійшлася за кілька днів. Керівник господарства намагався захищатися, казав, що сіль втратила свої властивості. Але ніякі властивості вона не могла втратити, тому що її там просто не було. Там просто не було солі.

Наприкінці січня, коли розпочалися сильні снігопади, начальник ВУКГ Віктор Коркач розповідав Інформатору: “На дорогах часом виходить “каша” через те, що пісок і сіль закупили ще у 2019 році. Сіль за цей час втратила свої властивості й не тане. Варто було докупити свіжої цього року. Але коли я прийшов на посаду, то вже, на жаль, не було заплановано коштів на це”. 17 лютого ВУКГ все-таки закупило 20 тонн солі.

– Ми вийшли на тендерну закупівлю нового трактора, він коштує приблизно 2,5 мільйона гривень, – повідомив Саулко. – Але це все буде далі. Є ще одне серйозне зауваження щодо міста, про яке ніхто не хоче говорити – це наші дороги, яких протягом десяти років немає взагалі – є просто напрямки. Дороги звузилися так, що важко проїхати навіть одній машині. Є люди, які понасаджували біла хат дерева, які розрослися так, що навіть почали перекривати протилежну сторону дороги. Прочистити їх за допомогою техніки практично неможливо. Я думаю, що навесні з цього приводу проведемо серйозні роботи, де доведеться приймати дуже виважені рішення і, можливо, залучати працівників поліції, щоби все це розчистити.

Також у Саулка запитали, чи готові дренажні системи міста до можливих повеней після того, як сніг почне танути. Міський голова сподівається на поблажливість погоди:

– Саме над цим ми зараз працюємо. Сьогодні керівник комунального закладу отримав вказівку готуватися до того, що може бути завтра. Добре, якщо тепло приходитиме поступово. Але якщо за два-три дні буде різке потепління, це стане великою проблемою. Ми цього дуже боїмося.

Нагадаємо, що пресконференція з Вячеславом Саулком тривала дві години. Повне її відео ви можете подивитися за посиланням.

Віталій Усик

Нагору