ЖИТТЯ

У Переяславі відкрили виставку до 150-річчя від дня народження Лесі Українки

На виставці у Переяславі представлено 27 робіт дітей різного віку. У картинах дуже цікаво поєднуються ліричність пісень та безпосереднє дитяче світосприйняття. 

Виставка експонується в Переяславській дитячій художній школі, триватиме це до квітня. Вона присвячена 150-річчю від дня народження Лесі Українки. Поетеса — одна з найвизначніших постатей в історії української літератури. Після себе вона залишила великий літературний доробок — вражаючі поеми, прозові твори, вірші, публіцистичні статті, переклади світової класики.

Детальніше про саму виставку Інформатору розповіла Ірина Кузьмицька, директорка художньої школи.

— Тут представлені роботи дітей різного віку (9-14 років) та роботи, які виконувались не лише до ювілейної дати. Ми подивились наші фонди і підібрали картини дітей, які малювали раніше. Виставка вийшла цікава та різнопланова. Зібрані ті роботи, які торкаються поезії Лесі Українки, її літературних творів. Це весняна тема, настрій, адже життя поетеси було складним і вона зуміла побороти всі перепони та в душі в неї завжди була весна. Ми намагаємось донести дітям, що природа, яка їх оточує, — це не просто деревця та квіти, а вона жива та одухотворена. Саме цей момент дуже чітко відображається в творчості Лесі Українки. На виставку приходять і батьки подивитись, і випадкові перехожі, а ввечері, коли світиться світло, то знадвору навіть краще видно, ніж всередині.

Ірина Кузьмицька зазначила, що у художній школі планують відкрити ще й клас для дорослих, які свого часу прогавили момент, а тепер хочуть наверстати та навчитись малювати. Але в приміщенні замало місця — всього три аудиторії.

Також у Переяславі сьогодні проходить квест до дня народження Лесі Українки. Один із етапів — у художній школі. Про це детальніше розповіла заступниця директора Лілія Саламаха.

— Одним із завдань є підбір малюнків до тексту, які є на виставці. Діти повинні прочитати текст, подивитись на картинки і їх співставити. Представлено 9 текстів, а картинок більше. Друге завдання полягає в тому, що ми розробили алфавіт, він ніби “квітковий”, і ми взяли рядки Лесі Українки з вірша і зашифрували текст.

Мавка та закохана пара

Лукаш та Мавка/Русалка та Водяний

Виставка до 150-річчя Лесі Українки

Різнобарвність картини

Ніжна дівчина розквітає разом з квітами

Зібрали 27 робіт дітей

Злиття з природою

Кожна дитина відображає творчість поетеси по-своєму

“Лісова пісня”

Стежками казки

Ця творчість зачаровує

Різнобарвна дивовижна птаха

Школа розміщується на вулиці Богдана Хмельницького, 47

Маленькі роздруковані копії картин для квесту

Нагадаємо, що нещодавно виповнився 171 рік від дня народження всесвітньо відомого науковця Вікентія В’ячеславовича Хвойки. Він є одним із фундаторів української археології та відкривачем багатьох стародавніх культур. Серед них — трипільська.

Оксана Симоненко

Фото: Юрій Товкайло

Нагору