ЖИТТЯ

Як провести вихідні з користю: п’ять важливих порад

Хтось довго чекає вихідних, для інших вони приходять несподівано, але абсолютно кожен хоче провести їх по-особливому. Це той час, коли є шанс відволіктися від буденної метушні та присвятити час собі, близьким людям або зайнятися хобі.

Але як же провести цей час із користю, а не витратити його дарма? Інформатор підібрав для своїх читачів декілька цікавих порад.

З користю для здоров’я

Краще рішення — це провести вихідні з користю для здоров’я. “Як?” — запитаєте ви. Дуже просто! Рушайте, наприклад, в невеликий похід, подалі від міської метушні. Необов’язково направлятися кудись далеко, достатньо вийти в парк, насолодитися природою, свіжим повітрям, спокоєм. Це допоможе позбутися від гнітючих думок про роботу, а кисень значно поліпшить діяльність мозку, підніме настрій і розслабить після робочих днів.

Щоб провести вихідні з користю для здоров’я, приділіть трохи часу заняттям спортом: вийдіть на пробіжку, катайтеся на велосипеді, роликах, влаштуйте пішу прогулянку або, якщо не хочете залишати затишний будинок, відвідайте спеціальні сайти, де транслюються онлайн-курси занять для вашого рівня підготовки.

Культурний розвиток

Відвідування театру, виставки, концертів, читання давно запланованої літератури — вибрати можна в залежності від інтересів. Заняття своїм хобі на вихідних — відмінний спосіб справлятися зі стресом і зробити свій розум більш гнучким, а значить — підвищити продуктивність в цілому. Такі речі, як гра на музичних інструментах, читання, заняття живописом або навіть гра в футбол з дітьми, допоможуть вам розвинути різні способи мислення і принесуть гарні емоції, які нагадуватимуть про себе протягом наступного робочого тижня.

Не перенавантажуйте себе рутинними домашніми справами

Домашні справи мають властивість накопичуватися і до кінця тижня можуть повністю заполонити всі ваші вихідні. Більш того, багато домашніх справ за витратами часу і ресурсів дуже близькі до роботи, що не дозволяє вам відпочити і накопичити енергію. Щоб добре провести вихідний, ставтеся до домашніх справ так само, як до робочих завдань: плануйте їх, розподіляйте протягом тижня, переносьте на наступний. Непоганою ідеєю буде поступове виконання домашніх обов’язків протягом будніх днів. Наприклад, ви можете мити підлогу після роботи в четвер, завантажувати пральну машинку у вівторок, а проводити вологе прибирання кожен понеділок перед чи після роботи.

Прокидайтеся у приблизно один і той самий час

Велика спокуса — відіспатися на вихідних за весь робочий тиждень. Однак це дає лише короткочасний ефект, оскільки порушить ваш загальний режим сну. Під час сну мозок людини послідовно проходить через серію фаз, щоб прокинутися свіжим. Одна з цих фаз включає в себе підготовку до пробудження, тому часто люди прокидаються ще до того, як їхній будильник продзвенів. Коли на вихідних ви дозволяєте собі поспати довше звичайного, у підсумку ви можете почуватися ​​розбитим і втомленим удень. Це не тільки зіпсує ваш вихідний, але ще і позначиться на продуктивності в понеділок, оскільки мозок не буде готовий прокидатися в звичайний час. Якщо в будні вам не вистачає часу, щоб виспатися, краще просто лягайте спати раніше.

Готуйтеся до наступного тижня

Увечері неділі корисно почати замислюватися про робочий тиждень, щоб ранок понеділка не застав вас зненацька. Приведіть до ладу свої папери, заплануйте справи на тиждень, перевірте статус проєктів. Всього 30 хвилин, присвячених плануванню, принесуть вам значний виграш в продуктивності і допоможуть уникнути непередбачених і стресових ситуацій. Крім того, це вдалий час, щоб доробити те, що ви не встигли минулого тижня, — в цей час ніхто не буде відволікати вас проханнями і дзвінками.

Нагадуємо, на пресконференції, приуроченій до ста днів на посаді голови міськради, у Вячеслава Саулка запитали про незадовільне розчищення доріг під час цьогорічних серйозних снігопадів. Він пояснив, що цьому є кілька причин.

Юлія Кравченко

Нагору