Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

16 березня: який сьогодні день

Цього дня дуже багато різноманітних та цікавих свят: сьогодні відзначають день квілтінга, день панди та всесвітній день соціальної роботи. Також цього дня у 2014 році відбувся незаконний референдум в Криму.

Детальніше про цей день вам розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день соціальної роботи. Щорічно третього вівторка березня відзначаємо Всесвітній день соціальної роботи. У 2021 році дата святкування припадає на 16 березня. Свято започаткувала Міжнародна асоціація шкіл соціальної роботи спільно з Міжнародною федерацією соціальних працівників в 1983 році.

День квілтінга. Цим терміном називають ремесло, яке полягає в художньому вистьобуванні та вишиванні шматочків тканини, між якими вставляють шар вати, фатину тощо. Стьобане полотно існувало ще в давні часи, потім поширилось у Китаї, в ХІ-XV століттях дійшло до Європи, Америка ж познайомилась зі стьобаними ковдрами у 1620-х роках. Зараз квітлінг – це поширене хобі, котре складається з вишивки, аплікації, шиття та печворку. Технікою квілтінг можна виготовити багато чого, але найпопулярнішими є подушки, ковдри та покривала. Квілтінг має три види: ручний, машинний та комбінований.

День панди. Щорічно 16 березня ми вшановуємо пухнастих ведмедів, які жують бамбук і є національною гордістю Китаю. Панда – це велика пухнаста куля в смокінгу! Всі знають, який вигляд має панда, і ставляться до неї з великою симпатією.

День Євтропія (Ведмеже пробудження). 16 березня щорічно відзначають народне свято – День Євтропія. Православні в цей день шанують пам’ять мученика Євтропія Амасійського. У День Євтропія здійснюють ритуали прогріву землі. Виходять на свої земельні ділянки і перетинають їх з півночі на південь і з заходу на схід (хрест-навхрест). Хрест давав захист від злих духів, негоди і комах. Вважається, що такі дії сприймаються небесним світилом як прохання допомогти розтопити сніг.

Іменини 16 березня відзначають Василь, Севастян, Зіновій, Зенон, Нонна, Піама.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1880 — за підозрою в революційній агітації заарештований український поет Іван Франко.

1917 — у Києві відбулася велика маніфестація — День свята революції. У ході мітингу кияни знищили міський пам’ятник Столипіну.

1917 — російський великий князь Михайло Александрович, брат Миколи II, зрікається престолу на користь Установчих зборів.

1919 — більшовицькі війська штурмом беруть в Петрограді будівлю Путіловського заводу, що страйкував, заарештовано до 900 робітників.

1919 — у США вперше випробували бездротовий телефон для переговорів з літаком.

1921 — укладено Московський договір між РРФСР та урядом Ататюрка. Всупереч умовам Севрського договору, до Туреччини перейшли Карська область і Сурмалінський повіт колишньої Російської імперії, що їх вірмени вважають своїми етнічними землями. Вірменське населення згодом залишило ці території.

1923 — римська поліція заборонила свист та інші прояви невдоволення грою акторів у театрах.

1936 — з конвеєру Горьківського автомобільного заводу зійшов перший радянський автомобіль — лімузин марки “М-1”.

2001 — чеченці захопили російський літак ТУ-154. Літак “Внуковських авіаліній” чартерного рейсу Москва-Стамбул-Москва був захоплений чеченцями невдовзі після вильоту зі Стамбула. Саудівська влада дозволила посадку літака в аеропорті міста Медина. При захопленні літака саудівський спецназ убив трьох — стюардесу, пасажира-турка і одного з терористів.

2006 — Генеральна асамблея ООН майже одностайно проголосувала за утворення Ради з прав людини.

2014 — відбувся незаконний референдум в Криму. Для остаточної реалізації плану окупації Росією Криму маріонетковою владою півострова було проведено імітацію референдуму щодо статусу автономії.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1839 — Арман Сюллі-Прюдом (помер у 1907), французький поет, перший Нобелівський лауреат з літератури.

1846 — Адріян Прахов (помер у 1916), відомий київський археолог, історик мистецтв, художній критик, професор Київського університету, очільник розписів Володимирського собору.

1859 — Олександр Попов (помер у 1906), фізик і електротехнік, один з винахідників радіо.

1882 — Христина Алчевська (померла у 1920), українська письменниця, драматург, прозаїк, поетеса і педагог.

1883 — Соня Грін (померла у 1972), американська письменниця, видавець-аматор українського походження, дружина Говарда Лавкрафта.

1894 — Юрій Дараган (помер у 1926), український поет, представник “празької школи”.

1906 — Франсиско Аяла (помер у 2009), іспанський письменник, перекладач і соціолог.

1911 — Менгеле Йозеф (помер у 1979), німецький лікар, який проводив досліди над в’язнями Освєнціма.

1923 — Дмитро Маркевич (помер у 2002), швейцарський віолончеліст, викладач і музикознавець українського походження.

1935 — Сергій Юрський (помер у 2019), радянський та російський актор (Остап Бендер).

1941 — Бертолуччі Бернардо (помер у 2018), італійський кінорежисер, володар “Оскара” (“Маленький Будда”, “Останнє танго в Парижі”).

1944 — Микола Підгорний (помер у 1983), український живописець.

Оксана Симоненко

Нагору