ЖИТТЯ

“Змійові” вали на Переяславщині порівнюють із Великою китайською стіною

“Змійові” вали — один із найзагадковіших об’єктів Переяславщини. Дослідники не перший рік намагаються визначити приблизний час виникнення цих споруд. Сьогодні ми поглянемо на “Змійові” вали не тільки з історичної, а ще й із туристичної точки зору.

Інформатор вирушив до цього місця, щоби побачити його на власні очі й, звісно ж, показати вам.

Появу “Змійових” валів кожен дослідник датує різними часами: хтось стверджує, що вони зведені ще за часів скіфів, інші припускають, що вали утворилися при князюванні Володимира в Київській Русі. Таких теорій є безліч, так як і теорій щодо функції “Змійових” валів. Наприклад, археолог Лев Падалка припускає, що ці вали були придатні лише для випасу худоби: він аргументує це ландшафтними умовами. Натомість, більшість дослідників стверджує, що “Змійові” вали виконували оборонну функцію й були чимось на кшталт фортеці. Землям потрібен був захист від раптових навал, а такі насипи у вигляді валів чудово справлялися з цим.

Відомий у Переяславі активіст і краєзнавець Микола Богатир вважає “Змійові” вали одним із найцікавіших туристичних об’єктів. Він розповів нам чому:

— Не знаю, як саме це місце розвиватиметься як туристичний об’єкт. Багато куди звертався з цього приводу, але не всі хочуть нас чути. А “Змійові” вали мають величезне значення в історії України, бо на території нинішньої країни їх досить багато. Переяславщина — один з тих районів, де вони представлені доволі непогано. 60 кілометрів, три лінії “Змійових” валів є на Переяславщині. Між Циблями й Переяславом є вал, який носить назву Великий вал. У тих краях немало червонокнижних рослин: їх можна побачити у квітні, травні, червні та навіть у березні: горицвіт (або адоніс), певні види пролісків, які не можна побачити в звичайних лісах. Але на археологічних об’єктах, які тривалий час не розорювалися їх все ж таки знайти можна. Одна з таких рослин це ковила степова. Стебла ковили формуються таким чином, що деякі їх частини трохи відходять й переплітаються з іншими, внаслідок чого утворюються кубла. Вони дуже схожі на гнізда, але це просто такий природний феномен: рослина ніби сама собі гнізда будує, в яких ніхто не живе. В народі “Змійові” вали порівнюють із Великою китайською стіною. Чому так? Певно, через те, що цей вал мав і оборонну функцію, і функцію розмежування територій.

Де знайти ці “Змійові” вали

Дослідники не перший рік намагаються визначити приблизний час виникнення цих споруд

Хтось стверджує, що вони зведені ще за часів скіфів, інші припускають, що вали утворилися при князюванні Володимира в Київській Русі

Більшість дослідників стверджує, що “Змійові” вали виконували оборонну функцію й були чимось на кшталт фортеці

“Змійових” валів на Переяславщині аж 60 кілометрів

Немало тут і червонокнижних рослин: їх можна побачити у квітні, травні, червні та навіть у березні

Іноді “Змійові” вали порівнюють із Китайською стіною

На території є ціла низка правил

У будь-якій порі року є своя краса

Такі вали поширені на території Середньої Наддніпрянщини

На початок 2000-х років більша частина “Змійових” валів знищені внаслідок господарської діяльності

“Змійові” вали мають не лише історичну, а й екологічну цінність

“Змійові” вали потрапили до кола наукових інтересів дослідників ще у ХІХ столітті

“Змійові” вали входять до переліку “7 чудес Переяславщини”

Нагадуємо, поблизу Переяслава (буквально в п’яти кілометрах) у селі Воскресенське є таємнича архітектурна пам’ятка — ротонда Каневських. Це місце доволі часто привертає увагу туристів, але в той же час виявилося, що багато жителів Переяславщини навіть не знали про його існування.

Юлія Кравченко

Фото: Юрій Товкайло

Нагору