ЖИТТЯ

Віктор Самолюк із Переяслава продовжує сімейну справу: він багаторазовий чемпіон України зі штовхання ядра

У нашому місті живе або навчається багато видатних людей. Основну частину з них займають спортсмени, які популяризують Переяслав не лише в Україні, а й у світі. Одним із таких є Віктор Самолюк — багаторазовий чемпіон зі штовхання ядра. 

Детальніше про свою спортивну кар’єру Віктор Самолюк розповів Інформатору:

ПРО ПОЧАТОК

— Я займаюся штовханням ядра з дитинства, з 15 років є членом збірної команди України. Я виріс у спортивній родині, мої батьки в минулому спортсмени — майстри спорту з легкої атлетики. Після спортивної кар’єри почали тренерську діяльність. Батько став майстром спорту з метання диска, молота, списа та штовхання ядра. Я змалечку із захопленням спостерігав за тренуваннями і вже років у десять сам почав свій шлях у спорті. У 17 років виконав норматив майстра спорту. Якби не метання ядра, напевно став би вчителем фізичного виховання.

СПОРТИВНІ ДОСЯГНЕННЯ

— Серед моїх досягнень — рекорд України серед юнаків (19 метрів 32 см, 5 кг) та рекорд України серед юніорів (19 метрів 60 см, 6 кг). Я учасник чемпіонатів світу та Європи, де виходив до фінальних змагань. Серед молоді (до 23 років) став 8-разовим чемпіоном України, виборов бронзову нагороду чемпіонату Європи, став переможцем командного чемпіонату Європи з метань в Португалії. Є 14-разовим чемпіоном України серед дорослих та неодноразовим призером. Зараз у складі збірної України беру участь у всеукраїнських та міжнародних змаганнях. Я вважаю, щоб досягти таких успіхів, потрібно дуже багато працювати, метальник ядра повинен бути всебічним, тут також враховується швидкість та сила. Оскільки у Переяславі немає спеціальних приміщень для штовхання ядра, то тренування частіше за все проходять надворі, а взимку штовхаємо навіть у сніг.

ПРО ТЕХНІКУ ШТОВХАННЯ ЯДРА

— Все життя я тренувався штовхати зі стрибка, а зараз, уже приблизно пів року метаю з повороту. Вирішив змінити техніку, тому що вона є перспективнішою та дасть змогу відібратись на Олімпійські ігри. Ядро штовхають із кола із сегментом заввишки 10 сантиметрів. Спортсмен не повинен виступати за бордюр або наступати на нього, також учасник змагань не може вийти за межі кола, діаметром 2 м 30 см. Чим далі ти виштовхуєш ядро, тим кращі у тебе будуть результати — все просто. Чоловіче ядро на змаганнях важить 7 кг 265 г, а жіноче — 4 кг, за формою воно кругле, адже багато хто цього не знає та навіть не уявляє, що це таке. Існують ще тренувальні ядра, за допомогою яких я готуюсь до змагань, найважче важить 9 кг і вже ближче до початку змагань (за пів місяця) вагу зменшую. Тренуюсь п’ять разів на тиждень, перерв майже немає, а час тренувань складає 2-3 години.

КРАЇНИ, У ЯКИХ БУВ ЗАВДЯКИ СПОРТУ

— Найперші змагання, на які я поїхав у 17 років, були у Франції в місті Кан. Ми їхали автобусом три доби. Це був перший раз, коли я виїхав за кордон, тому вражень було вдосталь. Нас там водили музеями, все розказували та показували, найбільше мені запам’ятався воєнний музей, де літаки висіли під стелею, там декілька поверхів пам’яток. Я побував завдяки спорту в багатьох країнах світу — це Італія, Іспанія, Франція, Німеччина, Білорусь, Угорщина, Хорватія.

Віктор Самолюк на змаганнях

Процес штовхання ядра

Віктор Самолюк із сім’єю

Нагадаємо, 20 березня закінчився відкритий чемпіонат Переяславщини з футзалу. Яготинському “Кристалу”, щоб стати чемпіоном, достатньо було не програти хоча б у одному зі своїх матчів..

Оксана Симоненко

Фото надав Віктор Самолюк

Нагору