ЖИТТЯ

Що згадує Переяслав: історії міських пам’ятників та скульптур

Переяслав знають, як місто музеїв, на території всієї Україні й поза її межами. Окрім музеїв, у нас також є багато інших культурних та історичних пам’яток: церкви, меморіали й, звісно ж, пам’ятники та скульптури.

Інформатор вирушив на прогулянку сонячним містом. Погода посприяла чудовим знімкам, тому ми готові показати вам, що Переяслав викарбував на сторінках власної історії. Згадуємо важливі події: Голодомор, війну з Росією, війну в Афганістані. Крім того, не забули й про видатних особистостей таких, як Тарас Шевченко, князь Володимир, Шолом-Алейхем.

Пам’ятний знак до 1100-річчя першої літописної згадки про Переяслав

Пам’ятник встановили на вулиці Богдана Хмельницького у 2007-му на честь 1100-річчя Переяслава. Переяслав згадується в літописах із 907 року, а також в договорі князя Олега з Візантією під назвою “Переяславль”. На Русі в той час траплялися часті напади степових кочівників. Володимир Великий заклав тут велику фортецю для захисту південних меж Русі від кочівників.

Пам’ятний знак до 1100-річчя першої літописної згадки про Переяслав

Пам’ятник війні в Афганістані

Цей пам’ятник встановили в Переяславі на честь наших загиблих у десятирічній війні земляків. Цього року 15 лютого ми відзначили 32-й рік із дня виведення радянських військ із Афганістану. Проєкт пам’ятника виконав молодий архітектор, переяславець Євгеній Бабюк. Його відкрили 16 листопада 2013 року.

Пам'ятник війні в Афганістані

Пам’ятник війні в Афганістані

Пам’ятний знак на честь першої літописної згадки назви краю “Україна”

Пам’ятник з’явився в Переяславі у 2000 році на вулиці Богдана Хмельницького. Його звели скульптор Б.Е. Клімушко та архітектор М.М. Фещенко. Київський літопис від 1187 року розповідає: “…І плакали по нім усі переяславці… За ним же Україна багато потужила”. Це найперша згадка про термін “Україна”, яка представляє глибокий траур народу через загибель переяславського князя Володимира Глібовича в битві з половцями. З ХІV століття термін “Україна” вживався у значенні “країни, заселеної українцями”, тобто етнічної території українського народу, а в кінці ХVІ століття цей термін з’явився на західноєвропейських мапах.

Пам’ятний знак на честь першої літописної згадки назви краю “Україна”

Пам’ятник автору “Слова о полку Ігоревім”

Хто автор “Слова о полку Ігоревім”, досі все ще невідомо. Дослідники все ще б’ються над цим питанням. Деякі з них схильні думати, що твір написав великий київський князь Святослав, бо слова цього героя й ідейна позиція автора “Слова о полку Ігоревім” збігаються. Дехто з науковців приписує авторство поеми Біловоду Просовичу, якого згадують в Київському літописі (там же йдеться про Ігорів похід). Інші вважають автором Ходина, ім’я якого є в самому тексті.

У Переяславі цей монумент з’явився на розі вулиць Богдана Хмельницького та Покровської поблизу універмагу у 1993 році. Архітектором пам’ятника невідомого автора “Слова…” є І.С. Зарічний. Також у пам’ятника були й художні реставратори — І.О. Іванов та С.Л. Чумаков.

Пам’ятник автору “Слова о полку Игоревім”

Меморіал жертвам Голодомору 1932-1933 років

Цей меморіал побудували в Переяславі в самому центрі міста на вулиці Григорія Сковороди. Відкрили його 28 листопада 2009 року.

Голод в Україні спровокували, щоб учинити масове винищення кращих сил українського народу, тримати його в страху й покорі. Цей терор залишив після себе мільйони безіменних поховань, смуток і біль в душах людей. Майже в кожному селі та місті є люди, які пам’ятають місця масових поховань у голодні 1932-1933 роки, Переяслав не є винятком.

Меморіал жертвам Голодомору 1932-1933 років

Монумент “на честь 300-річчя возз’єднання України з Росією”

Цей пам’ятник встановили в Переяславі на центральній площі аж у 1961 році на честь 300 років після возз’єднання України з Росією. Його авторами є В.Г. Гнєздилов, В.П. Вінайкін, П.Ф. Кальницький, а також В. Клоков та В.В. Гречаник. Як відомо, возз’єднання відбулося внаслідок Переяславської ради, яка проходила у 1654 році у нашому місті. Її скликав державний, політичний, військовий діяч та гетьман нашої держави України Богдан Хмельницький спеціально для того, щоб вирішити питання щодо взаємовідносин між Московською державою та Військом Запорізьким. Внаслідок Переяславської ради між царським та гетьманським урядами уклали військово-політичний союз. Станом на зараз доцільність встановлення цього монументу викликає в переяславців чимало запитань.

Монумент “на честь 300-річчя возз’єднання України з Росією”

Пам’ятник співцю Бояну

На думку багатьох дослідників, Боян — князівський придворний співак, що жив у XI-початку XII століття й пов’язаний із чернігово-тмутороканськими князями. Ця думка ґрунтується на вказівці в “Слові о полку Ігоревім” імен тих князів, яким складав свої хвалебні пісні Боян.

Пам’ятник давньоруському співцю з’явився в Переяславі у 1989 році на вулиці Богдана Хмельницького, 20 що поряд із будинком Музею кобзарства.

Пам’ятник Бояну

Пам’ятник Тарасові Шевченку

Конкретно цей пам’ятник Тарасові Григоровичу збудували в Переяславі у 1989 році на розі вулиць Тараса Шевченка та Івана Мазепи, скульптор В. Шишов.

Пам’ятник розміщений неподалік від музею “Заповіту”. Цей музей присвячений життю і творчості видатного українського письменника. Раніше приміщення музею було маєтком лікаря Андрія Козачковського. Шевченко товаришував із ним і гостював у цьому будинку.

Пам’ятник Тарасові Шевченку

Нагадуємо, нещодавно пройшла восьма сесія міської ради. Вона розпочалася досить незвично. Представники Ради церков Переяславщини прочитали молитву.

Юлія Кравченко

Фото: Юрій Товкайло

Нагору