ЖИТТЯ

29 березня: який сьогодні день

Цього дня свят мало, але сьогодні відзначають всесвітній день фортепіано. Також 29 березня народилося чимало видатних особистостей.

Подробиці про 29 березня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день фортепіано. Всесвітній день фортепіано — щорічне міжнародне свято, засноване групою однодумців на чолі з сучасним німецьким композитором та піаністом Нільсом Фрамом. Починаючи з 2015 року, це свято відзначають у всіх куточках світу в 88-й день року (у 2021 році це 29 березня) — через кількість клавіш на інструменті, в честь якого створений цей день. Метою свята є створення платформи для проєктів, пов’язаних з фортепіано. Нільс Фрам запропонував відзначати внесок всіх причетних до фортепіано в цей день — композиторів, виконавців, налаштувальників, проєктувальників, вантажників і, безумовно, слухачів.

Міжнародний день русалки. Починаючи з 2018 року, 29 березня відзначають Міжнародний день русалки. Свято було створено в кінці 2017 року американським телеканалом Freeform в зв’язку з прем’єрою їхнього нового драматично-фантастичного телесеріалу “Сирена”.

День самопізнання. Щорічно 29 березня відзначають День самопізнання. Самопізнання — це осягнення свого істинного “Я”. Якщо раптом ви все ще не зважилися на такий відповідальний крок у своєму житті, сьогодні саме час.

Іменини 29 березня відзначають Олександр, Антоній, Денис, Омелян, Іван, Павло, Роман, Савін, Трохим, Юліан.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1886 — Джон Пембертон з Атланти створив новий лікувальний напій, нині відомий під назвою кока-кола

1910 — у Марселі піднявся в повітря перший гідроплан, пілотований Альбером Фабром.

1933 — валлійський журналіст Ґарет Джоунс опублікував репортаж про Великий Голод в Україні.

1951 — у США винесли смертні вироки Етель і Джуліусу Розенбергам, звинуваченим у шпигунстві на користь СРСР. Їх стратили в червні 1953 року.

1967 — арешт діячів Українського Національного фронту (УНФ) Дмитра Квецька, Зеновія Красівського, Михайла Дяка, Ярослава Лесіва.

1976 — найкращим фільмом США за 1975 рік Американська кіноакадемія визнала “Політ над гніздом зозулі”.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1728 – Кирило Розумовський (помер у 1803), український військовий, політичний і державний діяч, граф, останній гетьман Війська Запорозького.

1790 – Джон Тайлер (помер у 1862), американський політичний діяч, 10-й президент США.

1861 – Роман Залозецький (помер у 1918), український учений, технолог, громадський і господарський діяч, перший голова Українського технічного товариства.

1891 – Марійка Підгірянка (померла у 1963), українська поетеса.

1929 – Леннарт Мері (помер у 2006), естонський письменник і державний діяч, президент Естонії.

1957 – Кристофер Ламберт, французький актор.

1965 – Олександр Волков, український баскетболіст, чемпіон Олімпійських ігор.

Оксана Симоненко

Нагору