ЖИТТЯ

2 квітня: який сьогодні день

Сьогодні світ відзначає декілька свят. Також 2 квітня відбулося немало подій, наприклад, у 1967-му на честь дня народження казкаря Ганса Крістіана Андерсена заснували Міжнародний день дитячої книги.

Детальніше про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день дитячої книги. Свято встановлене з ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги. Відзначається щороку, починаючи з 2 квітня 1967-го — в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена. Цим днем підкреслюється надзвичайно важлива роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального обличчя нових поколінь. Зазвичай до цього дня у багатьох країнах приурочують проведення тижня дитячої та юнацької книги. Проводять ранки, конкурси, виставки, конференції і фестивалі, присвячені найкращим книгам світу. Програми яскраві, розважальні, такі, що запам’ятовуються.

Всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму. Ця дата запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 18 грудня 2007 року. Резолюція прийнята з метою привернення світової уваги до дітей та дорослих, які живуть з аутизмом. Є також надія розширити світові знання про аутизм і надати населенню інформацію про те, наскільки важливо діагностувати аутизм якомога раніше. Кожного року ООН визначає певну тему, яка буде нагальною цього дня. Минулого року тема звучала так — Перехід до дорослого життя. У 2021 році ООН обрала інклюзію на робочому місці: проблеми і можливості в постпандемічному світі.

Іменини сьогодні святкують Микита, Світлана, Олександра, Марія, Параска, Клавдія, Віктор, Юліана.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1513 — у ході пошуків легендарного “джерела молодості” іспанський дослідник Хуан Понсе де Леон висадився на узбережжі Флориди в районі сучасного містечка Сент-Августин і оголосив півострів власністю Іспанії.

1722 — у Петербурзі видано царський указ про ліквідацію гетьманства і утворення Малоросійської колегії — органу управління Лівобережною Україною. Складалася з російських воєвод на чолі з С. Веляминовим.

1905 — офіційно відкрито Симплонський тунель (20 км) під Альпами, що зв’язав Швейцарію та Італію.

1912 — лайнер “Титанік” вийшов у море для перевірки ходових іспитів, які пройшли успішно.

1917 — тимчасовий уряд скасував національні та релігійні обмеження в Російській імперії. Скасована смуга осілості.

1918 — початок антибільшовицького повстання у Шостці.

1964 — Радянський Союз запустив перший космічний апарат “Зонд-1” для вивчення космічного простору і напрацювання техніки дальніх космічних польотів.

1966 — радянський супутник вперше у світі облетів Місяць.

1967 — у день народження казкаря Ганса Крістіана Андерсена заснували Міжнародний день дитячої книги.

1978 — на американському телеканалі CBS почався показ серіалу “Даллас”, який через неймовірну популярність із запланованого 5-серійного фільму переріс у кіноепопею, що тривала 13 років.

1982 — розпочався британсько-аргентинський збройний конфлікт через Фолклендські (Мальвінські) острови.

1989 — Центральний комітет Палестинської національної ради обрав Ясіра Арафата президентом самопроголошеної Палестинської держави.

1996 — Борис Єльцин і Олександр Лукашенко підписали договір про створення союзної держави.

2004 — у Брюсселі сім країн Східної Європи: Болгарія, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина, Словенія та Естонія — приєдналися до НАТО.

2007 — Президент України Віктор Ющенко підписав указ “Про розпуск Верховної Ради України” на підставі статті 90 Конституції України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1618 — Франческо Марія Грімальді (помер в 1663), італійський фізик, астроном (склав першу карту Місяця).

1725 — Джакомо Казанова (помер в 1798), італійський авантюрист, письменник, мемуарист.

1805 — Ганс Крістіан Андерсен (помер в 1875), данський письменник, поет і казкар.

1840 — Еміль Золя (помер в 1902), французький письменник. Один з найбільш значних представників реалізму другої половини XIX століття, теоретик натуралістичного руху в літературі.

1875 — Уолтер Крайслер (помер в 1940), американський промисловець, засновник корпорації “Крайслер”.

1928 — Серж Генсбур (помер в 1991), французький композитор, актор.

1939 — Марвін Гей (помер в 1984), американський співак.

1977 — Майкл Фассбендер, ірландський актор театру, кіно і телебачення (“12 років рабства”, “Стів Джобс”).

Юлія Кравченко

Нагору