ЖИТТЯ

Сірники в Переяславі будуть, а нового музею та 5G – поки що ні: як Інформатор пожартував у День сміху

Фейки в останні роки заполонили інтернет, але Інформатор бореться з ними своїми чесними та перевіреними публікаціями. Однак 1 квітня ми не втрималися, щоб не пожартувати.

Вчора, 1 квітня, на нашому сайті вийшло три публікації, які декого обурили, когось насторожили, а інших просто розсмішили. Йдеться про ці матеріали:

Ми їх вигадали, щоб хоча б трішки повеселити вас, а також показати, як фейки можуть впливати на людину. Насправді у магазинах Переяслава, як і раніше, продаватимуть скільки завгодно сірників, музею очільників Переяслава також ніхто не збирається засновувати, а 5G в Україні (тим паче, Переяславі) поки що не запроваджують. Щоправда, наші вигадані новини нікому нічого поганого не принесли. Нехай ви й прикупили кілька упаковок сірників – колись та й знадобляться. І хіба б ви відмовилися від ще одного музею в Переяславі або ж надшвидкісного інтернету? Це, скоріше, наші мрії, аніж неправдиві публікації. А бувають же публікації у так званих ЗМІ, які можуть загрожувати не лише особисто вам, а й державі. Тож будьте уважними та мисліть критично.

Насправді, вигадувати новини складно, особливо якщо ніколи цього не робив. А публікувати їх ще складніше – для цього треба мати міцні та великі яйця, таких не купиш в супермаркеті десяток за 35 гривень. Дякуємо нашим читачам, що зрозуміли гумор, а тих, хто не втямив і розізлився, перепрошуємо. Обіцяємо, що принаймні до наступного 1 квітня ви не побачите на нашому сайті жодного фейка.

А зараз ми радимо вам, як розпізнати фейки:

  • Звертайте увагу на джерело. Дослідіть сайт з новиною, його місію, контактні дані.
  • Читайте весь матеріал. Заголовки бувають обурливими, щоби привернути увагу.
  • Перевірте, хто автор. Чи реальна він особа? Чи можна йому довіряти?
  • Перевірте, чи підтверджені джерела. Посилання мають містити заявлену інформацію.
  • Перевірте дату публікації. Стара новина може бути нерелевантною поточним подіям. А якщо скопіювати назву такої публікації й зробити запит в інтернеті, то в найкращому випадку висвітляться події минулих років.
  • Це точно не жарт? Переконайтеся, що це справді новина, а не сатира.
  • Зважайте на свої перестороги. Подумайте, як ваші переконання впливають на сприйняття новини.
  • Порадьтеся з експертами. Зверніться до одного з надійних джерел із перевірки фактів.

Віталій Усик

Нагору