ЖИТТЯ

Переяслав показали на телебаченні як місто, де компостують, а не спалюють

Переяслав показали в телевізійній програмі “Ранок з Інтером”. Наше місто представили, як таке, що переважно компостує, а не спалює суху рослинність.

В Україні нарешті потепліло, почались масштабні прибирання міст і Переяслав не став винятком у цьому. “Ранок з Інтером” показав відеосюжет, в якому розповів, що наше місто займається компостуванням. Про це повідомляє Інформатор.

Сміття в Переяславі вивозять у компостувальну яму розміром 1 гектар поблизу музею просто неба. Потім отриманий гумус використовують для удобрення рослин. Втім, головне завдання – запобігти спалюванню трав’яних настилів. Зі слів працівника ВУКГ Івана Біляєва для “Інтера”, загоряннь рослинності стало вдвічі, а то й втричі менше.

На “Інтері” наголосили, що облаштувати такі компостні ями можна в будь-якому населеному пункті. Про це їм розповіла головна архітекторка Бориспільського району Анна Степаненко. Містяни можуть самостійно привозити туди сміття або наймати транспорт в оренду (година коштує близько 400 гривень), але в Переяславі чимала частина населення має власні компостери. Знову ж таки про це йдеться в сюжеті, але, здається, це дещо не відповідає дійсності. Адже переяславці добре знають, як щовесни місто покривається димом, бо починають палити чи не на кожній вулиці. Вже у березні трапилося чимало випадків займання трав’яних настилів.

Окрім штрафів за підпали, начальник ВУКГ Віктор Коркач наголосив про ще один вид покарання для недобросовісних жителів:

– Ми вже прибрали території. Люди це побачили й закидали їх знову. З такими людьми, що нахабно себе поводять ми чинимо так: я посилаю екскаватор, ми його завантажуємо й викидаємо цим людям у двір.

Нагадуємо, 3 квітня в Переяславі провели кілька суботників. Зокрема, чи не найбільший був у парку “Набережний”, що в мікрорайоні Спаська левада. Люди приїздили допомагати прибирати з різних районів.

Юлія Кравченко

Нагору