ЖИТТЯ

Як почати бігати: вісім корисних порад

Настала весна, а разом з нею тепло та сухі дороги. Багато спортсменів Переяслава вже почали займатись тренуваннями та пробіжками на свіжому повітрі. А якщо ви тільки хочете почати бігати, то потрібно дотримуватись певних правил.

У той час, як багато хто думає, що привести себе в відмінну фізичну форму можна тільки гирями і штангами, люди, які мислять раціонально, починають бігати. Біг – це відмінний спосіб долучити себе до спорту в будь-якому віці і з будь-якою фізичною підготовкою.

Інформатор розповість, як краще почати бігати.

Зрозумійте, навіщо саме вам біг. Почати бігати варто хоча б заради здоров’я, і тим самим показати приклад своїм рідним і близьким. За цим підтягнеться гарний настрій. Гарна фігура – теж непоганий бонус, як і той факт, що ви в тренді. Адже біг зараз – дуже модне захоплення.

Починайте з ходьби. Якщо вам складно змусити себе бігати, навчіться для початку ходити пішки. Виходьте з дому і швидким кроком “находіть” кілька кіл по стадіону. Максимально замініть поїздки у транспорті пішими прогулянками.

Розігрівайтесь перед тренуванням. Перед тим, як почати пробіжку, обов’язково зробіть кілька вправ на різні групи м’язів. Присідання, нахили, прес, розтяжка – вибирайте будь-який зручний тобі спосіб розігріти м’язи. Така підготовка допоможе знизити ризик травм до мінімуму.

Чергуйте покриття. Мало хто знає, що важливо чергувати не лише швидкість бігу, а й покриття, по якому ви біжите. Спробуйте один тиждень бігати асфальтованими доріжками, інший – ґрунтовими, третій проведіть у спортзалі на біговому тренажері, четвертий – у парку.

Дотримуйтесь графіку тренувань. Рідко хто з новачків починає з поступового звикання і невеликих навантажень. А відразу важкі тренування надовго відбивають бажання повертатися до бігу знову.

Музичний супровід. Це не так важливо, але дуже полегшує пробіжку: беріть з собою плеєр і навушники. Зверніть увагу на моделі, які чіпляються на пояс, а ще краще – на біцепс. Бігти під улюблений саундтрек значно простіше, ніж під гул машин, які проїжджають повз.

Використовуйте корисні додатки. Завантажте на свій смартфон додаток для бігу, їх зараз безліч, на будь-який смак. Більшість із них самостійно вимірюють швидкість, тривалість бігу і дистанцію, видаючи результат в кінці тренування. Інші також допоможуть розрахувати необхідну для вашої фізичної підготовки, ваги та віку норму бігу.

Взуйте правильні кросівки. Існує безліч різновидів спортивного взуття, і це не просто так. Для пробіжки вам знадобляться спеціальні бігові кросівки, які можна вибрати в будь-якому магазині спорттоварів. Цінова політика абсолютно різна, спеціалізовані – не означає ультрадорогі.

Нагадаємо, що Переяслав показали в телевізійній програмі “Ранок з Інтером”. Наше місто представили, як таке, що переважно компостує, а не спалює суху рослинність.

Оксана Симоненко

Нагору