ГРОШІ

Чи оратимуть цього року сезонні городи в Переяславі

Сезонні городи допомагають багатьом переяславцям забезпечити себе ресурсами чи не на весь рік. Втім, цього року важко зрозуміти, чи отримають люди хоч якусь підтримку.

До редакції Інформатора звернулася жителька Переяслава Тетяна Каднікова. Розповіла, що має ділянку так званого “сезонного” або “пенсійного” городу й попросила дізнатися про цьогорічні плани на оранку їх. Наголосила, що це є нагальним питанням для багатьох містян. Ми поспілкувалися з начальником управління соціального захисту населення міськради Миколою Гущею. Він пояснив усе Інформатору.

— Люди по своїх кутках з-поміж активістів вибирали одну особу. Вони збирали гроші для тих, хто хоче орати городи, — розповів Гуща. — Зараз через карантин відмовляються цим займатися. Щоправда, в одному з мікрорайонів жіночка стійко тримається й збирає ці кошти для сезонних городів. На Леваді, приміром, відмовилися повністю, але люди все ще чекають, що працювати в них на городах будуть. Я всім пояснюю: кучкуйтеся тихенько між собою й оріть городи, якщо там до цих пір землі ще не забрані. Знаю, що багато земель виділили атовцям. Наприклад, на Леваді є земельна ділянка, яку забрала міська рада й віддала хлопцям-воїнам. Деякі люди думають: якщо вони просто взяли собі ділянку в три чи шість соток, то це їхній узаконений шматок землі. Насправді, це не так.

Як пояснив Микола Гуща, управління соцзахисту ніколи не займалося цим. Над цим працювала міська рада ветеранів війни та праці. Але у зв’язку з пандемією ветеранська організація не працює.

— Люди самі, об’єднуючись із сусідами, повинні скидатися, платити трактористу гроші й орати городи. Все. Це ніяку службу управління чи раду ветеранів не обходить. Рада ветеранів взяла у свій час на себе таку ношу, щоб допомогти людям, і вони це робили. Втім, зараз, через ковід, потрібно розуміти, що людям старшим за 60 років треба сидіти вдома, — резюмував Микола Гуща.

Нагадуємо, що в Переяславі триває двомісячник благоустрою. У вихідні провели кілька суботників, зокрема, на березі річки Трубіж.

Юлія Кравченко

Нагору