ЖИТТЯ

2 травня: яке сьогодні свято

Сьогодні православні християни відзначають найголовніше релігійне свято — Великдень. Також, 2 травня славиться на історичні події та дні народження видатних особистостей.

Детальніше про 2 травня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Великдень. В основі свята Великодня лежить біблійна історія про те, як Син Божий воскрес із мертвих. Як розповідають Євангельські тексти, Ісусу Христу було відомо про намір одного з найближчих учнів зрадити його. Цього року Великдень православна церква відзначає 2 травня.

День Гаррі Поттера. Саме 2 травня 1998 року стався фінальний бій за Хогвартс і Гаррі переміг Темного Лорда Шанувальники поттеріани сьогодні будуть в захваті, адже 2 травня – Всесвітній день Гаррі Поттера. Справа в тому, що свято створене на пам’ять про епічні битві, коли Гаррі Поттер переміг Темного Лорда.

Всесвітній день тунця. День був проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН в грудні 2016 року з метою підвищення обізнаності населення нашої планети про цінність цього різновиду риб, про загрози, з якими стикаються тунцеві популяції, і про економічні та соціальні переваги сталого управління запасами тунця. 16% світових рибних запасів на сьогоднішній день піддається надмірній ловлі, а 8% — істотно виснажені. І найбільш активно експлуатуються запаси тунця.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1312 — Папа Римський Климент V передав майно тамплієрів Ордену госпітальєрів.

1611 — опубліковано першу офіційно санкціоновану англомовну версію Біблії — “Біблію короля Якова”.

1668 — Перший Аахенський мир, укладений між Францією й Іспанією.

1703 — у Москві лютеранський пастор Ернст Глюк заснував першу в Росії гімназію.

1817 — в Одесі заснували Рішельєвський ліцей.

1848 — у Львові створили першу українську політичну організацію — Головну Руську Раду.

1892 — в Києві запустили електричний трамвай, перший у Російській імперії.

1945 — командувач оборони Берліна Гельмут Вейдлінг підписав наказ про капітуляцію.

1980 — з візиту в столицю Заїру Кіншасу почалася перша в історії Ватикану поїздка Папи Римського (Івана Павла II) до Африки.

1982 — під час Фолклендської війни британська атомна субмарина потопила аргентинський крейсер “Генерал Бельграно”. 323 загиблих.

1986 — перемігши “Атлетіко (Мадрид)” 3:0, “Динамо (Київ)” завойовує Кубок Кубків 1985/86.

2011 — за твердженням адміністрації США, цієї ночі в ході таємної операції американського спецназу, проведеної в місті Абботтабад (Пакистан), був убитий Осама бен Ладен.

2014 — Протистояння в Одесі 2 травня 2014: внаслідок нападу проросійських активістів на проукраїнський марш та пожежі в одеському Будинку профспілок загинуло 48 людей.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1859 — Джером Клапка Джером (помер в 1927), англійський письменник-гуморист (“Троє у човні (не кажучи про пса!)”).

1903 — Бінг Кросбі (помер в 1977), американський кіноактор, співак. Зачинатель і майстер естрадно-джазової крунерської манери співу.

1972 — Дуейн Джонсон, американський кіноактор (“Мумія повертається”, “Геракл”, “Форсаж”).

1975 — Девід Бекхем, англійський футболіст.

2015 — принцеса Шарлотта Кембриджська.

Юлія Кравченко

Нагору