ЖИТТЯ

5 травня: який сьогодні день

Сьогодні світ відзначає досить багато свят: зокрема, День Європи та День гігієни рук. Також цього дня народилися відомі люди, серед яких співачка Адель.

Більше цікавого про 5 травня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день гігієни рук започатковано, щоб нагадати про важливість обробки рук задля збереження життя та здоров’я мільйонів людей та підкреслити особливу важливість гігієни рук як в галузі охорони здоров’я, так і в повсякденному житті. Центр громадського здоров’я підтримує цю ініціативу та закликає заклади охорони здоров’я, установи та всіх громадян доєднатися до кампанії ВООЗ з чистоти рук.

День Європи — свято, що відзначається 5 травня Радою Європи та 9 травня Європейським Союзом, а також офіційно в Україні щорічно у третю суботу травня з 2003 року. Перше визнання Дня Європи відбулось у Раді Європи в 1964 році. Пізніше Європейський Союз почав відзначати свій власний Європейський день на відзначення декларації Шумана 1950 року, внаслідок чого деякі називають її “Днем Шумана”.

Міжнародний день акушерки. Ідею проведення дня запропоновано 1987 року на конференції Міжнародної конфедерації акушерок (заснована 1919 року, об’єднує 88 акушерських асоціацій із 75 країн світу) в Нідерландах. У Спільній заяві Фонду ООН з народонаселення і Міжнародної конфедерації акушерок щодо відзначення 5 травня 2013 року Міжнародного дня акушерки зазначалось, що саме від кваліфікованих акушерок може залежати, залишаться живими чи помиратимуть в пологах майже 300 тисяч жінок щороку і в десять разів більше немовлят. Ключова роль акушерок в добровільному плануванні сім’ї може сприяти запобіганню 87 мільйонів незапланованих вагітностей, багато з яких закінчуються небезпечними абортами в країнах, що розвиваються, та майже третини всіх материнських смертей.

Міжнародний день боротьби за права інвалідів. Інваліди або ж люди з обмеженими можливостями, як прийнято називати цю категорію людей в Європі, є повноцінними членами суспільства. Однак часто їх права порушуються більше, ніж права інших людей. І це не повинно залишатися без уваги, оскільки демократичне суспільство не сприймає дискримінації за будь-якими ознаками. Історично склалося так, що в Радянському Союзі людей з обмеженими можливостями соромилися, їх намагалися не помічати. Тому в колишніх республіках СРСР, які ступили на шлях незалежного розвитку, тільки вчаться розуміти і сприймати належним чином осіб з інвалідністю. І це свято можна назвати одним із способів звернути увагу суспільства на існуючу проблему.

Іменини сьогодні відзначають Теодор і Віталій.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1581 — в Острозі друкар Іван Федоров видав свій останній твір — “Хронологію” Андрія Римші (перший друкований руський календар).

1836 — у Бельгії почала діяти перша в Європі залізниця.

1891 — у Нью-Йорку відкрили концертний зал “Карнегі-хол”.

1893 — у с. Жужель на Сокальщині в приміщенні першого монастиря Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії була заснована перша в Галичині захоронка (дитячий садок).

1900 — у с. Завалля Снятинського повіту Кирило Трильовський заснував перше спортивно-пожежне товариство “Січ”.

1920 — проголошено автокефалію Української православної церкви.

1921 — Коко Шанель у Франції вперше представила парфуми “Шанель №5”. Незабаром новинка стала лідером продажів у світі.

1949 — почала діяти Рада Європи.

1961 — Алан Шепард став першим американцем, який полетів у космос.

1983 — спеціальна комісія установила, що скандальні “щоденники Гітлера”, які публікувалися в журналі “Штерн”, є фальшивкою.

1988 — перша телетрансляція з вершини Еверест.

1992 — кримський парламент проголосив незалежність Криму і призначив на серпень референдум про підтвердження цього статусу.

1994 — лідери Вірменії, Нагірного Карабаху і Росії підписали договір про припинення вогню в Карабаху.

2014 — створено добровольчий полк “Азов”.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1811 — Джон Дрейпер (помер в 1882), американський хімік, першим зробив фотографію Місяця.

1813 — Серен К’єркегор (помер в 1855), датський філософ і теолог, засновник екзистенціалізму.

1818 — Карл Маркс (помер в 1883), німецький філософ, економіст, соціолог і політик, основоположник теорії комунізму.

1931 — Микола Кондратюк (помер у 2006), український співак.

1948 — Білл Уорд, перший барабанщик англійської рок-групи Black Sabbath.

1988 — Адель, англійська співачка і авторка пісень, володарка премій “Греммі”.

1989 — Кріс Браун, американський поп-співак, R&B-вокаліст і музикант.

Юлія Кравченко

Нагору