ЖИТТЯ

Знову вшанували героїв Холодного Яру: на фестивалі виступив гурт “Дівчата” з Переяслава

1-3 травня на Черкащині відбулось щорічне вшанування героїв Холодного Яру. Від Переяславської громади долучився гурт “Дівчата”. 

У вихідні пройшли 25-ті вшанування героїв Холодного Яру. Присвячені вони всенародному повстанню, яке почалося у квітні 1919 року в лісовому масиві Холодний Яр. Захід організували в селі Мельники на Черкащині. Протягом трьох днів фестивалю проводили книжковий ярмарок та ярмарок народних майстрів, були виступи кобзарів та інших артистів, літературні сцени та багато іншого. Порівняно з минулими роками, цього разу зібралося значно менше людей. Але серед них було близько 20 переяславців, зокрема й артисти.

Детальніше про фестиваль Інформатору розповіла Анна Скляренко, начальниця відділу культури та туризму Переяславської міськради.

— На фестиваль ми намагаємось їздити кожного року, востаннє були у 2019-му. Від Переяславської громади цьогоріч був представлений гурт “Дівчата”, це — тріо від Центру культури і мистецтв. Пісні виконували сольно і в тріо. Оксана Ковальчук виконала пісню “Буде мир”, Юлія Ковалівська співала пісню Наталії Валевської “Моїй Україні”, а Тетяна Чайка виконала пісню Оксани Пекун “За любов і волю”.

Історія Холодного Яру. Холодноярська Республіка (1919-1922) — самопроголошене державне утворення на землях Української Народної Республіки (УНР) у Чигиринському повіті Київської губернії (нині Чигиринському районі Черкаської області) в районі лісового урочища Холодний Яр, зі столицею в селі Мельники.

У 1918-1922 роках православний Мотронинський монастир став осередком українського повстанського руху проти загарбників (німецьких окупантів та російських “білих” і “червоних” інтервентів), який очолювали брати Чучупаки. У зв’язку з переворотом жителі села Мельники, щоб вберегти монастир від пограбування, створили загін самооборони Мотронинського монастиря під керівництвом Олекси Чучупака, до якого входило 22 особи. Пізніше загін перетворився на полк, вплив якого не обмежувався лише Черкащиною. Владу Холодноярської республіки визнавали й прибережні села.

Дуже скоро репресії проти населення стали основним засобом боротьби з повстанством. Холодноярська Республіка проіснувала до 1922 року, коли більшовики обманом заманили холодноярських отаманів у засідку. Холодноярських отаманів, козаків та декількох січових стрільців утримували разом у камері №1 Лук’янівської в’язниці. 9 лютого 1923 року о 8:30 у Лук’янівській в’язниці Києва засуджені підняли повстання (всього 38 діячів національного визвольного руху), захопили 14 рушниць із набоями та іншу зброю. Майже чотири години серед Києва точився бій. Хто не загинув під час повстання, був розстріляний катами

Від Переяславської громади був представлений гурт “Дівчата”

Нещодавно пройшли 25-ті вшанування героїв Холодного Яру

Протягом трьох днів фестивалю проводили безліч цікавих заходів

Нагадаємо, що закінчився третій етап конкурсу TOP FACE PEREIASLAV. Дев’ять учасниць представили короткі відео про свій звичайний день, глядачі та журі визначили п’ятірку найкращих.

Оксана Симоненко

Фото із Facebook

Нагору