ЖИТТЯ

Як підтримати розмову: шість корисних порад

Будь-яка розмова будується на взаємному інтересі, його може викликати абсолютно будь-яка річ, думка чи ситуація. Але як підтримувати розмову, якщо це не вдається, і “повисає” незручне мовчання?

Детальніше про те, як підтримати розмову та не опинитись в незручному становищі, розповість Інформатор.

Ставте відкриті запитання. Щоб підтримати бесіду, уникайте запитань, на які можна відповісти однозначно “так” або “ні”, оскільки це відразу ж заведе розмову в глухий кут і створить складнощі для подальшого спілкування. Наприклад, замість того, щоб запитати, чи сподобався фільм, краще поцікавитися, що співрозмовник думає про його сюжет.

Навколишня обстановка – найкраща тема для бесіди. Як підтримувати розмову, якщо вона не складається з самого початку? Кращою темою для обговорення стане навколишнє оточення. Наприклад, якщо ви берете участь в будь-якому спільному заході, поговоріть про нього. Під час вечері в ресторані можна обговорити атмосферу і інтер’єр закладу. На вечірці відповідною темою стане музика, їжа, декорації.

Будьте гарним слухачем. Незручне мовчання нерідко виникає тоді, коли люди активно говорять, не слухаючи одне одного, – в результаті нитка розмови втрачається, і співрозмовники вже не знають, як правильно реагувати на фрази. Отже, ваше завдання – це максимально уважно ловити кожне слово іншої людини. До речі, не забувайте про контакт очей і відстежуйте свою міміку. При активному слуханні ви отримуєте багато інформації і знаєте, про що говорити далі.

Будьте позитивними. Слід запам’ятати одну просту річ: люди люблять спілкуватися з оптимістами. Тому не потрібно постійно скаржитися на свої невдачі, це тільки відштовхне співрозмовника. Можливо, він хоче розслабитися і забути про власні негаразди, а не забивати собі голову чужими бідами.

Про що говорити не варто. Часто табуйовані теми відрізняються в залежності від народу чи країни. Наприклад, у Китаї та Японії нормально ставити запитання щодо грошей, тоді як в Європі про свій соціальний статус говорити не ввічливо. Загалом не потрібно піднімати теми, які можуть призвести до суперечок. Це політика, економіка, релігія, війна, плітки, власні проблеми зі здоров’ям, сварки чи все, що несе негатив.

Не соромтеся ставити запитання. Коли ви зайшли в глухий кут і відчуваєте, що розмова починає згасати, підкиньте “дров у багаття”, почавши ставити запитання. Пам’ятайте, що люди люблять говорити про себе. Отже, ви можете використовувати гріх марнославства на свою користь. Коли ви почуєте відповідь на поставлене запитання, ви отримаєте зачіпку для продовження бесіди. Питання – це завжди безвідмовний спосіб для того, щоб не допустити паузи. Крім того, це прояв щирого інтересу до свого співрозмовника.

Нагадаємо, що фізична активність необхідна для гарного самопочуття і довголіття: вона знижує ризики небезпечних захворювань. Інформатор розповідав, як жити активніше без спортзалу. 

Оксана Симоненко

Нагору