ЖИТТЯ

У Переяславі активізувалися шахраї: як вберегти себе

Протягом доби 12 травня переяславські поліцейські мали 15 викликів. Що траплялося у нашому місті та навколишніх селах.

За добу 12 травня до відділу поліції №1 (м. Переяслав) Бориспільського РУП надійшло 15 повідомлень. Інформатор розповідає про найцікавіші виклики.

О 14:27 мешканець Переяслава розповів поліції, що сусід ще 8 травня пошкодив його паркан і досі не відремонтував. Заявник наголосив, що той обіцяв усе полагодити.

О 15:15 до поліції надійшла заява від жительки Переяслава про те, що в період з 28 лютого до 10 травня з її банківської карти знімалися кошти за відеоігри. Загалом зняли 17 тисяч гривень.

О 16:06 переяславка повідомила працівникам поліції, що їй телефонували невідомі особи, яким вона розкрила дані своєї банківської картки. З рахунку зникли 9100 гривень.

О 16:14 жінка 1938 р.н. викликала наряд поліції на вулицю Івана Мазепи в Переяславі. Вона розповіла правоохоронцям, що в дім прийшов невідомий чоловік, який повідомив що їй потрібно написати заяву для отримання грошових виплат дітям війни та знижки з тепломережі. Він зміг шахрайським способом викрасти в заявниці близько 2 тисяч гривень, документи на квартиру та будинкову книжку.

О 18:05 поліції повідомили про порушення правил дорожнього руху. Заявник розповів, що мотоциклісти влаштовують перегони зі швидкістю більше 100 км/год. на вулиці Богдана Хмельницького — від автостанції до кругу.

О 20:10 жителька Переяслава розповіла поліції про ймовірну спробу шахрайства. Вона сказала, що невідомі особи телефонували до неї й намагалися дізнатися дані банківської карти.

О 20:28 житель Переяслава попросив поліцію допомогти знайти його автомобіль. Розповів, що 11 травня випив та вирішив не сідати за кермо в стані алкогольного сп’яніння, тому попросив незнайомого хлопця, щоб той відвіз його додому на його ж машині. Наразі хлопець все ще не повернув авто марки Chevrolet Lacetti. Заявникові відомо, що його авто десь їздить у місті й просить поліцію допомогти знайти її.

Також за добу поліція зареєструвала дві смерті (ненасильницькі та не після нещасних випадків): у Переяславі та в селі Соснова Студениківської ТГ.

ШАХРАЙСТВО З БАНКІВСЬКИМИ КАРТКАМИ

Щоб використовувати вашу карту в своїх цілях, шахраям потрібно дізнатися її номер, ім’я власника, термін дії, номер CVC або CVV. Вони можуть встановити скіммер на банкомат (спеціальний пристрій, який накладають на приймач картки в банкоматі) і відеокамеру над клавіатурою.

Як не потрапити в халепу:

  • Перед зняттям грошей в банкоматі огляньте його. На картоприймач не повинно бути сторонніх предметів, клавіатура не повинна хитатися.
  • Набираючи ПІН-код, прикривайте клавіатуру рукою. Робіть це навіть під час розрахунків карткою в кафе.
  • Підключіть мобільний банк і СМС-повідомлення.
  • Якщо робите покупки через інтернет, нікому не повідомляйте секретний код для підтвердження операцій, який приходить вам по СМС.
  • Намагайтеся ніколи не втрачати з поля зору вашу карту.

КІБЕРШАХРАЙСТВО

Припустимо, ви завжди знімаєте гроші тільки в касі банку, а картою і зовсім не розраховуєтесь. Ви відчуваєте себе в безпеці. Раптом вам приходить СМС або лист нібито від банку з посиланням, проханням передзвонити за невідомим номером або з повідомленням про несподіваний великий виграш. Або ж телефонують від імені банку і просять повідомити особисті дані, ПІН-код від картки або номер СМС-підтвердження. Або пишуть в соціальних мережах від імені родичів чи друзів, які раптово потрапили в біду (потрапили до відділу поліції, збила машина, вкрали сумку тощо) і просять перевести певну суму грошей на невідомий рахунок. У 99,9% випадків ви маєте справу з шахраями. За посиланнями, швидше за все, ховаються віруси, на іншому кінці дроту — фахівці з обману, які всіма правдами і неправдами хочуть виманити необхідні їм дані, а по той бік екрану — зловмисники, які грають на ваших бажаннях, почуттях і турботі про близьких.

Як вберегтися від кібершахраїв:

  • Не переходьте за невідомими посиланнями, не телефонуйте за сумнівними номерами. Навіть якщо посилання здається надійним, а телефон правильним, завжди звіряйте адреси з доменними іменами офіційних сайтів організацій, а номери перевіряйте в офіційних довідниках.
  • Якщо вам приходить СМС про зарахування коштів (і повідомлення схоже на звичне повідомлення банку), а потім дзвонить нібито тюхтій, який помилково зарахував вам гроші і просить повернути, не поспішайте нічого повертати. Така ситуація більше схожа на шахрайську схему: швидше за все, гроші не приходили, СМС — немає від вашого банку, а дзвонив вам зловмисник. Перевірте стан вашого рахунку, замовте виписку в онлайн-банку або зателефонуйте в банк, перш ніж переводити комусь гроші.
  • Якщо вам приходить повідомлення “Підтвердіть покупку” і код, а слідом лунає дзвінок знову ж від “розсіяної” людини, яка говорить, що помилково вказала ваш телефонний номер і просить продиктувати код, ні в якому разі не робіть цього. Шахраї намагаються виманити у вас код, щоб списати з вашого рахунку гроші або підписати вас на непотрібний платний сервіс.
  • Нікому не повідомляйте персональні дані, а вже тим більше паролі і коди. Співробітникам банку вони не потрібні, а шахраям відкриють доступ до ваших грошей.
  • Не зберігайте дані карт на комп’ютері або в смартфоні.
  • Перевіряйте інформацію. Якщо вам кажуть, ніби ви щось виграли або c вашої карти випадково списали гроші і потрібно назвати свої дані, щоб зупинити операцію, закінчіть розмову і передзвоніть в банк за номером телефону, вказаним на зворотному боці вашої карти.
  • Якщо вам повідомляють, що у родичів або друзів неприємності, постарайтеся зв’язатися з ними безпосередньо.
  • Встановіть на комп’ютер антивірус — і собі, і родичам.

Ще більше про шахраїв у Переяславі можна дізнатися за цим посиланням, а також тут.

Юлія Кравченко

Нагору