ЖИТТЯ

У Переяславі є команда гребців на човнах “Драконах”: кожен може спробувати свої сили

На спортбазі “Переяславль” можна зайнятися веслуванням на драгонботах. Що це таке та як долучитися.

Вчора, 13 травня, на спортбазі “Переяславль” гребці зібралися на суботник, узяли бензопили та сокири, почистили берег та хащі біля елінгу (будівля для зберігання човнів). Про особливості цього виду спорту, учасників, підготовку та тих, хто може долучатися до тренувань, журналіст Інформатора поспілкувався з Максимом Саприкіним, учасником команди гребців.

– Веслування на драгонботах (човен-дракон) поки що не є олімпійським видом спорту, але у різних країнах існують федерації, проводяться як регіональні змагання, так і різноманітні чемпіонати: чемпіонат світу, Європи тощо, – сказав він. – Родоначальником цього виду спорту є Китай. Екіпаж човна складається з 20 веслувальників і керманича, який керує кермовим веслом, задає напрям, підрівнює човен. На носі човна розташовується барабанщик – задає ритм веслувальникам, на човен кріпляться атрибути – голова і хвіст дракона. Склад команди може бути чоловічий, жіночий або ж мікс. Дистанції бувають різноманітними, залежно від формату змагань: найкоротші 200 метрів, а найдовші, марафони – 10, а інколи 12 кілометрів.

Займатися цим видом спорту може ледь не кожна людина навіть без попередньої фізичної підготовки, хоча необхідно удосконалюватися. У цьому виді спорту навичок набувають в ході тренувань, де головним є не сила та швидкість, а згуртованість, синхронність. Усі веслувальники повинні робити гребок у один такт, якщо хтось буде гребти швидше або повільніше, не буде ефекту, тут вже і сила з тренованістю не допоможе. Після того, як відпрацьовується синхронність, включається сила і швидкість – для цього веслувальники повинні відвідувати тренування на тренажерах та відпрацьовувати важкоатлетичні вправи з штангою, гирями, гантелями. Тренує нас Володимир Буряков, який водночас є тренером ДЮСШ із веслування на байдарках та каное.

Переяславські гребці неодноразово ставали призерами різноманітних змагань. Веслування на човнах “Драконах” набирає все більшої популярності серед містян, долучитися може кожен охочий абсолютно безкоштовно. Тренування проводяться на території навчально-спортивної бази “Переяславль” (вулиця Героїв Дніпра, 122) по середах о 18:00 та по суботах о 15:00. За деталями звертайтеся за телефоном (067)73-93-008 (Максим Саприкін).

Нагадаємо, що 12 травня на стадіон імені Валерія Лобановського у Переяславі зустрілися ветеранські команди (віком гравців понад 35 років). “Солонці” приймали “Пирятин” із Полтавщини.

Ярослав Мороз

Фото надав Максим Саприкін

Нагору