ЖИТТЯ

26 травня: який сьогодні день

Цей день зовсім небагатий на свята. Проте він багатий на історичні події. Саме 26 травня 373 роки тому армія Богдана Хмельницького розгромила польську армію Миколая Потоцького в битві під Корсунем. Також сьогодні народилося багато відомих людей: Джон Уейн, Хелена Бонем-Картер і Метт Стоун.

Подробиці про 26 травня дізнайтеся від Інформатора.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день Лінді-хоп. Лінді-хоп — афро-американський парний танець, що з’явився у Нью-Йорку в 20-30-ті роки XX століття, різновид свінгу. Названий на честь знаменитого перельоту Чарльза Ліндберга через Атлантичний океан. Лінді-хоп розвивався паралельно із свінговою музикою та належить до класу свінгових танців. Він увібрав в себе риси чарлстону, степу, джазу та інших танців, що існували одночасно з ним.

Іменини відзначають Юрій, Макар, Сергій та Ірина.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1093 — в день Вознесіння половці розбили руське військо в битві на річці Стугна.

1648 — 15-тисячна козацька армія Богдана Хмельницького розгромила 18-тисячну польську армію Миколая Потоцького в битві під Корсунем.

1938 — у місті Вольфсбург Адольф Гітлер особисто заклав перший камінь під новобудову першого заводу “Фольксваген”.

1953 — почалося Норильське повстання політв’язнів.

1995 — урочисто знято кордони між Росією й Білоруссю.

2014 — відбувся перший бій за Донецький аеропорт, українські війська вибили проросійських бойовиків з обох терміналів аеропорту.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1907 — Джон Уейн (помер в 1979), американський актор, якого називали “королем вестерну”.

1926 — Майлз Девіс (помер в 1991), американський джазовий трубач і бенд-лідер, що зробив значний вплив на розвиток музики XX століття. Стояв біля витоків безлічі стилів і напрямків в джазі, таких як модальний джаз, кул-джаз і ф’южн.

1948 — Стіві Нікс, американська співачка, учасниця поп-рок-групи Fleetwood Mac.

1964 — Ленні Кравіц, американський рок-музикант.

1966 — Хелена Бонем Картер (на фото), британська актриса (“Бійцівський клуб”, “Чарлі і шоколадна фабрика”, “Гаррі Поттер”).

1971 — Метт Стоун, один з творців мультсеріалу “Південний Парк”.

Юлія Кравченко

Нагору