ЖИТТЯ

5 червня: який сьогодні день

Сьогодні світ відзначає День охорони довкілля. Також саме 5 червня 1977 року у продажу з’явився перший персональний комп’ютер Apple II.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день охорони довкілля. Метою цієї всесвітньої акції є привернення уваги світової громадськості до проблем планети Земля та навколишнього середовища, а також стимулювання політичного інтересу і відповідних дій. Відзначення Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища розраховане на те, щоб залучити якомога більше людей до охорони навколишнього середовища, дати народам світу можливість активно сприяти збалансованому й справедливому розвитку, розумінню того, що основною рушійною силою у зміні підходів до природоохоронних питань є громади та громадяни, а також роз’яснити корисність партнерських відносин, щоб у всіх країн і народів було безпечніше й благополучне майбутнє.

Міжнародний день боротьби з незаконним і нерегульованим рибальством. У 2017 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 5 червня Міжнародним днем боротьби з незаконним та нерегульованим рибальством, підтримавши пропозицію Генеральної комісії з рибальства в Середземному морі. Цей день, координований ФАО, спрямований на покращення інформованості широкої громадськості про гостру необхідність боротьби з негативним впливом незаконного і нерегульованого рибальства на живі морські ресурси і національні ринки.

Сьогодні іменини у Михайла, Ігнатія, Дмитра, Петра, Івана, Василя, Костянтина, Давида, Микити, Данила, Андрія, Олександра, Романа, Адріана, Сильвестра, Геннадія, Євфросинії і Якова.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1849 — Данія стала конституційною монархією.

1882 — у Парижі відкрито Музей Гревен.

1894 — у Львові розпочала роботу найбільша за всю історію Галичини Загальна Крайова виставка.

1919 — у ході українсько-польської війни 1918-1919 років розпочалася Чортківська офензива Української Галицької Армії (УГА), внаслідок якої від поляків було звільнено Чортків, Тернопіль, Бучач та Перемишляни.

1945 — воєначальники союзних держав підписали в Берліні Декларацію про поразку Німеччини й прийняття верховної влади в ній урядами СРСР, США, Великої Британії й Франції.

1977 — у продажу з’явився перший персональний комп’ютер Apple II.

1990 — Всеукраїнський Православний Собор у Києві проголосив відродження Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ), відновив церковну структуру у вигляді патріархату і обрав першим українським патріархом митрополита Мстислава Скрипника.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1723 — Адам Сміт (помер в 1790), англійський економіст і філософ.

1898 — Федеріко Гарсіа Лорка (помер в 1936), іспанський поет і драматург.

1900 — Денніс Габор (помер в 1979), англійський фізик угорського походження, основоположник голографії, лауреат Нобелівської премії з фізики 1971 року.

1941 — Барбара Брильська, польська актриса театру і кіно (“Іронія долі, або З легким паром!”).

1971 — Марк Уолберг, американський кіноактор, фотомодель і співак.

Юлія Кравченко

Нагору