ВЛАДА

З депутатом міськради Переяслава Башмаком укладуть договір суперфіцію: чи платитиме він до бюджету

Із депутатом міськради Володимиром Башмаком припинили договір оренди на земельну ділянку. Натомість уклали договір суперфіцію. Що це означає?

На десятій сесії міської ради 20 травня з-поміж земельних питань одне стосувалося депутата ради Володимира Башмака. Згідно з ним, було припинено дію договору оренди землі та укладено договір суперфіцію на користування земельною ділянкою для будівництва та обслуговування будівель торгівлі на вулиці Богдана Хмельницького, 32/7. Йдеться про ділянку площею 0,0040 га, на якій зараз розміщується  кав’ярня “Wake cup coffee”. Детальніше про це розповідає Інформатор.

Суперфіцій – це право забудови земельної ділянки. Право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій) виникає на підставі договору між власником земельної ділянки (у нашому випадку – міської ради) й особою, яка виявила бажання користуватися цією земельною ділянкою для таких потреб (Володимиром Башмаком).

Суперфіцій має низку особливостей:

  • відсутня типова форма договору;
  • платежі за таким договором не є податками згідно з ПКУ;
  • розірвання договору в разі невикористання земельної ділянки для забудови протягом 3 років поспіль (п. 4 ч. 1 ст. 416 ЦКУ);
  • можливість втрати земельної ділянки для власника (знову ж таки в нашому випадку – міської ради) по завершенню будівництва (ст. 417 ЦКУ);
  • виникнення права власності на збудоване приміщення безпосередньо у землекористувача, якій власник передав ділянку за договором суперфіцію (ч. 2 ст. 415 ЦКУ).

При цьому при укладанні договору суперфіцію не виникає підстав для нарахування плати до бюджету за користування земельною ділянкою. А також можна отримати земельну ділянку комунальної власності без проведення аукціону.

Ми дізналися, чи буде Володимир Башмак сплачувати щось за цю ділянку та на яких умовах з ним уклали договір суперфіцію. Ось що розповів начальник юридичного відділу міськради Андрій Никифоренко:

– Башмак подав заяву до земельного відділу (саме земельний відділ міськради і направив нас за коментарем до юридичного – ред.) про розірвання договору оренди землі та укладання договору суперфіцію. Сесія проголосувала. Наразі розробляється договір (коментар записали 1 червня – ред.), але умови будуть тими ж самими, що й по оренді, і така ж сама сплата. Оскільки на тій земельній ділянці в нього збудована капітальна споруда, а ця ділянка в комунальній власності, то можливе укладання договору суперфіцію. По суті, просто змінилася назва договору. Навіщо це депутату Башмаку, я не знаю.

Володимир Башмак розповів нам таке:

– Ця ділянка була оформлена на ФОП Башмак Володимир Васильович, а я перевів її на громадянина Башмака Володимира Васильовича. У мене була податкова колізія: при ФОП треба було здавати звіт, а при громадянину не треба. Оплати всі такі ж самі, змін щодо форми чи площі ділянки немає. Тобто місто ніяк не програє: якщо ставки збільшаться, то, може, навіть більше платитиму. Спочатку я хотів продовжити оренду на громадянина, але юрист сказав, що так не можна. Договір оренди не може бути з громадянином, а лише з ФОП. Тож юрист запропонував змінити заяву на договір суперфіцію. Тепер все було юридично правильно, відповідно колеги мене підтримали. Договір міська рада зі мною укладе на три роки.

Володимир Башмак через конфлікт інтересів не голосував за своє питання на сесії

На цій землі вже зведена будівля. Тут зараз кав’ярня “Wake cup coffee”

Нагадаємо, що на цій же сесії міської ради розглядали ще одне цікаве земельне питання. Борисові Аврамичу не продовжили договір оренди на земельну ділянку біля Борисоглібської площі, де він хоче побудувати торговий центр.

Віталій Усик

Фото: Юлія Кравченко та із сайту міської ради

Нагору