ЖИТТЯ

У музеї просто неба в Переяславі почали перекривати стріхи

У музеї просто неба в Переяславі зараз досить багато відвідувачів та екскурсій. Але працівникам це зовсім не заважає приводити об’єкти до ладу.

8 червня в музеї просто неба НІЕЗ “Переяслав” ремонтували стріху поліської хати. Ще взимку музейники заготовляли очерет для перекриття стріх. Це тривала та кропітка робота – перекриттям займаються вже другий тиждень. Інформатор бачив, як це відбувається. А деталі розповів Микола Шкіра, завідувач музею архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини.

– Минулого року були погані погодні умови і ми не перекривали стріхи, тому зараз на першому місці у нас стоїть ремонт об’єктів, – зазначив він. – Першим починає пропадати гребінь стріхи. Уже вдалося провести ремонті роботи на корчмі, почали з неї, тому що стріха уже протікала. Зараз ремонтуємо поліську хату, об’єкт перевезений із села Вабля Бородянського району на Київщині. Він був вкритий соломою, а згодом перекритий очеретом. Для перекриття такої стріхи потрібно 1500-2000 кулів очерету.

Микола Шкіра розповів, що очерет проходить тривалий шлях. Очерет збирають тільки взимку, коли земля підмерзла, а на ставках – лід. Складають його під деревами на території музеї, тому що спеціального приміщення для цього немає. З настанням тепла працівники музею займаються ремонтом та перекриттям того чи іншого об’єкту.

Перед ремонтом чи перекриттям стріхи новий очерет потрібно вичесати від трави та зламаних стебел. Потім його зав’язують в кулі і, коли привозять на об’єкт, підрубують. Це роблять для того, щоб під час укладання його було легше підбивати. Допоміжним матеріалом є дріт, яким стягують очерет на покрівлі.

З-поміж 120 об’єктів музею просто неба (господарських, громадських, культових, виробничих комплексів) більша частина вкрита очеретом. Таке співвідношення характерне для українського села кінця ХІХ століття, розповідає Микола Шкіра. Найчастіше використовували солому або очерет, на другому місці – залізо, далі – дерево, черепиця, а потім вже – толь (міцний папір, який використовується в будівництві). Навіть хати дрібних поміщиків вкривали очеретом чи соломою. Це характеризувалось не матеріальним достатком, а перш за все традиційною доцільністю, адже очерет та солома утримують тепло взимку та прохололу влітку.

В музеї просто неба на початку літа все зеленіє

Більша частина об’єктів музею вкриті очеретом

Складають очерет під деревами на території музеї

У давні часи навіть хати дрібних поміщиків вкривали очеретом чи соломою

Микола Шкіра, завідувач музею архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини

Першим починає пропадати гребінь стріхи

Працівник музею ремонтує стріху

Коли очерет привозять на об’єкт, то його підрубують

У такому вигляді очерет передають майстру на стріху

Ремонтувати стріху — це довга та кропітка робота

Очерет для стріх починають заготовляти ще взимку

Зазначимо, що послаблення карантину та настання літа сприяє культурним подіям у Переяславі. Анна Скляренко розповіла, чого нам чекати у найближчі місяці.

Оксана Симоненко

Фото та відео Юрій Товкайло

Нагору