Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

15 червня: який сьогодні день

15 червня відзначають кілька цікавих свят, наприклад, Всесвітній день вітру. Також у 2007 році відбувся прем’єрний показ першого українського анімаційного мультсеріалу “Лис Микита”.

Детальніше про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день вітру. Ініціаторами проведення свята є Європейська асоціація вітроенергетики (EWEA) і Всесвітня рада з енергії вітру. Перші два роки свято проводилося тільки в Європі, а з 2009 року День вітру стали відзначати майже у всіх країнах світу.

Всесвітній день поширення інформації про зловживання щодо осіб похилого віку. Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй підписала важливу резолюцію про створення такого дня не тільки для сьогоднішнього, а й для майбутніх поколінь у 2011 році. Іноді свято називають просто – День захисту людей похилого віку.

В’юн Зелений. Православні в цей день вшановують пам’ять святого Никифора Константинопольського. Існують і інші назви свята: Зелені святки, В’юнець. За традицією в цей день з дуба обдирали кору, тому одна з назв свята – Никифор- Дубодер. Причому кору дуба використовували в лікувальних цілях, оскільки вона мала протизапальні, антисептичні та в’яжучі властивості.

Іменини відзначають Дмитро, Іван, Костянтин, Олена, Марія, Никифор, Уляна, Софія, Ісидор.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1834 — відкрито Київський університет.

1851 — у Балтиморі молочар Джекоб Фуссель заснував першу у світі фабрику з виробництва морозива.

1869 — Джон Веслі Гаят запатентував целулоїд.

1924 — керівником ФБР призначено Едгара Гувера, котрий пробув на цьому посту наступні 48 років, аж до своєї смерті в 1972 році.

2007 — Прем’єрний показ першого українського анімаційного мульсеріалу “Лис Микита”.

2014 — вперше в історії чемпіонатів світу з футболу під час гри Франція – Гондурас запроваджена автоматична система визначення голу “GoalControl”.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1594 – Ніколя Пуссен (помер у 1665), великий французький живописець, найпослідовніший представник класицизму, філософ, теоретик мистецтва.

1860 – Олександр Томсон (помер у 1917), український мовознавець родом з Естонії.

1903 – Віктор Браунер (помер у 1966), румунський та французький живописець, графік, скульптор, містик, езотерик, представник сюрреалізму.

1941 – Іван Миколайчук (помер у 1987), видатний український кіноактор, сценарист, режисер, письменник.

1972 – Андрій Мохник, український політичний діяч.

Оксана Симоненко

Нагору