ЖИТТЯ

Несправедливий прохід України, неймовірна Угорщина та забивний Роналду: висновки групового етапу Євро-2020

Завершився груповий етап чемпіонату Європи з футболу. Підбиваємо перші підсумки.

23 червня відбулися останні матчі групового етапу чемпіонату Європи з футболу. Визначилися 16 команд, які зіграють в 1/8 фіналу турніру. Серед них – і збірна України. Однак гордості виступ наших футболістів поки що не викликає. Чому так та чим запам’ятався груповий етап, розповідає Інформатор.

Україна не заслужила виходу до плейоф. Наша збірна провела лише два більш-менш пристойні тайми із шести (другий із Нідерландами та перший із Північною Македонією). Весь інший час команда грала жахливо, а якщо точніше, вона взагалі не грала. Результат цілком відповідний – лише одна вистраждана перемога над македонцями 2:1 та 3 очки в активі. Посіли ми третє місце, однак до останнього дня групового етапу мали надію, що потрапимо до четвірки кращих третіх позицій. І все-таки якимось дивом українці пролізли в плейоф – з найгіршим результатом. Інші треті команди, які кваліфікувалися до плейоф, набрали по 4 очки. З двома поразками у трьох матчах проходити далі – це спортивна несправедливість. Якщо Україна нічого не змінить у своїй грі, її неодмінно поставить на місце Швеція.

Угорщина мала б опинитися на місці нашої збірної. Цю команду вже можна вважати відкриттям Євро-2020. Двічі не програти у групі із діючими чемпіонами світу французами, діючими чемпіонами Європи португальцями та з багаторазовими чемпіонами Європи та світу німцями – це щось неймовірне. Угорці майже весь матч помучили португальців, “посипавшись” лише наприкінці (0:3), зіграли внічию з французами (1:1), а в останньому турі мало не вибили з турніру німців – протягом матчу їм двічі довелося відіграватися (2:2). Чи зрівняється з цим одна натужна перемога над Північною Македонією? От вам і футбол. Хоча не виключено, що зі слабшими суперниками Угорщина б зіграла гірше.

Швеція та Польща зіграли найкращий матч турніру. Чому? Бо він уже частково був “плейофним” (можна сказати, 1/16 фіналу) для поляків. Лише перемога їх виводила до наступного етапу. При цьому вирішальним він був для ще однієї збірної, яка навіть не брала участі в цій зустрічі. Для України. Невиграш Польщі робив нашу збірну однією з найкращих, що посіли треті місця. І заруба вдалася на славу. На два голи Еміля Форсберга зі Швеції дублем відповів поляк Роберт Левандовський. Щоправда, зрівняв рахунок він на 84 хвилині, а на більше, вочевидь, сил у його команди не вистачило. У компенсований час Польща зовсім зупинилася і цим скористалася Швеція, забивши переможний гол. Ця перемога забезпечила шведам перше місце і “ласий шматочок” в 1/8 фіналу – Україну. Матч відбудеться 29 червня о 22:00 у шотландському Глазго.

Якщо ми вже заговорили про пари 1/8 фіналу, то ось весь перелік:

  • Бельгія – Португалія
  • Італія – Австрія
  • Франція – Швейцарія
  • Хорватія – Іспанія
  • Швеція – Україна
  • Англія – Німеччина
  • Нідерланди – Чехія
  • Вельс – Данія

З цього ми можемо побачити й можливих фаворитів турніру. Перші чотири матчі – це одна частина сітки, другі – інша. Тобто у другій частині топів лише троє: Англія, Німеччина та Нідерланди. Можна спрогнозувати, що німці пройдуть до фіналу. А от зверху фіналістом може стати і Бельгія, і Португалія, й Італія, і Франція, й Іспанія, можливо, навіть Хорватія.

І трохи про особистостей. 36-річний португалець Кріштіану Роналду поки що очолює гонку бомбардирів. У нього п’ять забитих м’ячів, однак аж три з пенальті. Втім, їх ще треба зуміти реалізувати. Тим паче, стільки забити у “групі смерті” – надзвичайно складне завдання. Тож КріРо, вочевидь, зарано списувати з рахунків. Якщо це й буде його останній великий турнір, то він проведе його на найвищому рівні. А що там конкуренти? 22-річний Кіліан Мбаппе, якого вже вважають футбольною зіркою №1 у світі, досі мовчить – голів не забиває. Найкращий бомбардир сезону Роберт Левандовський три на груповому етапі “поклав”, мало не протягнув збірну Польщі до плейоф. Але все ж його шлях на турнірі вже завершився.

Нагадаємо, що Інформатор активно слідкує за подіями Євро-2020. Минулого разу ми прогнозували учасників плейоф. Цікаво, скількох відгадали? Переходьте за посиланням.

Віталій Усик

Нагору