ЖИТТЯ

7 липня: який сьогодні день

7 липня у світі відзначається кілька цікавих свят. У цей день народилися талановиті люди, що вплинули на хід історії людства.

Також відбулося чимало знакових подій. Інформатор вирішив нагадати вам про найголовніші з них.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День працівника природно-заповідної справи. Як передумови запровадження цього дня як професійного свята, президентський Указ відзначає вагомий внесок працівників природно-заповідної справи у збереження та відновлення біологічного і ландшафтного різноманіття, розвиток територій та об’єктів природно-заповідного фонду України

День Івана Купала. Це одне з давніх (дохристиянських) свят східних слов’ян, традиційне свято, що після запровадження християнства відзначали вночі перед Івановим днем 24 червня. Зараз його знову прив’язують і до сонцевороту. У зв’язку із запровадженням григоріанського календаря на державному рівні, а на рівні православної церкви ні, свято за християнською прив’язкою почало припадати на ніч 7 липня, що значно далі відстоїть від справжнього сонцевороту, який відбувається 23, 22 або іноді 21 червня.

Іменини святкують Іван, Антон, Микита, Яків, Ян.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1572 — зі смертю короля Речі Посполитої Сигізмунда II перервалась чоловіча лінія династії Ягеллонів, котра правила Польщею і Литвою з 1386 року.

1659 — об’єднане українсько-польсько-кримське військо на чолі з Іваном Виговським розбило московське військо під Конотопом.

1923 — у Празі відкрито Український педагогічний інститут імені Драгоманова.

1940 — у Львові відкрито Літературно-меморіальний музей Івана Франка.

1967 — у Великій Британії The Beatles випустили свій хіт “All You Need Is Love”.

1977 — США провели перше випробування “гуманної” зброї — нейтронної бомби, після вибуху якої гинуть лише живі істоти, а будівлі і техніка залишаються неушкодженими.

1987 — у Чорнобилі розпочався судовий процес над трьома керівниками Чорнобильської АЕС, котрих звинуватили у вибуху на станції за рік перед тим.

1990 — в Римі вперше виступили разом три видатні тенори сучасності — Лучано Паваротті, Пласідо Домінго і Хосе Каррерас. Концерт був добродійною акцією, а запис виступу співаків розійшовся рекордним тиражем в історії класичної музики.

2005 — серія вибухів бомб в лондонському метро і міських автобусах.

2009 — поховали “короля поп-музики” Майкла Джексона.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1698 — П’єр де Мопертюї (помер в 1759), французький математик, фізик, мандрівник, творець градусної сітки на картах.

1746 — Джузеппе Піацца (помер в 1826), італійський астроном, який відкрив першу малу планету – Цереру.

1843 — Камілло Гольджі (помер в 1926), італійський фізіолог, гістолог і патолог, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицині.

1911 — Джанкарло Менотті (помер в 2007), американський композитор італійського походження, основоположник сучасної американської опери.

1921 — Петро Яцик (помер в 2001), канадський підприємець українського походження, меценат і філантроп.

1940 — Рінго Старр, британський музикант, барабанщик групи The Beatles.

1943 — Тото Кутуньо, італійський співак і композитор.

1974 — Лів-Грете Шельбрейд, колишня норвезька біатлоністка, 8-кратна чемпіонка світу.

1976 — Береніс Бежо, французька кіноактриса.

1984 — Олексій Гончарук, сімнадцятий прем’єр-міністр України.

Юлія Кравченко

Нагору