Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Як допомогти домашній тварині пережити спеку: сім корисних порад

Влітку стає досить спекотно не тільки людям. Слід задуматись про братів наших менших, адже вони потребують допомоги, щоб почуватися добре. 

Детальніше про те, як допомогти своєму домашньому улюбленцю в спеку, розповість Інформатор.

Не перегодовуйте. У літній період тварина має харчуватися лише легко перетравлюваною їжею, бажано рідкими кормами, щоб організм використовував мінімум енергії для засвоєння їжі.

Не залишайте тварин в авто. Ніколи не зачиняйте тварин, навіть якщо це швидкий похід в магазин. Усього 10-15 хвилин у зачиненій автівці за сильної спеки і домашні улюбленці опиняються на межі життя і смерті.

Влітку котів і собак варто стригти. Трапляються випадки, коли тварина не встигає вчасно вилиняти, у неї залишається велика кількість підшерстку, через який шкіра в спеку не дихає, а запарюється. Внаслідок цього виникає запалення шкіри, яке може призвести до гнійних процесів і навіть того, що мухи будуть відкладати личинки в рани.

Потурбуйтесь про місце відпочинку улюбленця. Рушник чи килимок, де відпочиває тварина, повинен бути змочений холодною водою та лежати там, де не дістає сонячне проміння.

Помірне обливання водою та купання. Як тільки виникає підозра, що в тварини настає тепловий удар (симптоми: висолоплений язик, пришвидшене дихання/серцебиття, неспокій, відмова від їжі, рвота), їй потрібно відразу дати прохолодної води, зробити компреси зі змоченої у воді тканини або помірно облити (щоб не було різкої зміни температури).

Скоротіть час прогулянок надворі. Виходьте з дому рано-вранці або ввечері, коли надворі ще не так спекотно. Надавайте перевагу маршрутам, де є можливість пройти травою, адже асфальт і тротуари нагріваються.

Допоможіть безпритульним тваринам. У межах міста безпритульні тварини обов’язково повинні мати доступ до прохолодної чистої води. Потрібно влаштовувати їм поїлки, наприклад, із механічним наповненням. Симптоми перегріву в кота та собаки схожі на симптоми сказу. Тому краще встановити поїлки для вуличних тварин, ніж згодом займатися діагностикою.

Нагадаємо, що зараз спекотно не тільки надворі, а і в будинках. Як охолодити приміщення влітку, читайте тут.

Нагору