ЖИТТЯ

У Переяславі пам’ять Ярослава Потапенка вшанували турніром з кікбоксингу: відеорепортаж

У переяславському університеті провели турнір пам’яті Ярослава Потапенка із кікбоксингу. Участь взяли хлопці та дівчата різного віку, які з’їхалися в Переяслав з усіх куточків України.

10 липня в Університеті імені Григорія Сковороди в Переяславі відбувся турнір з кікбоксингу імені Ярослава Потапенка. Позмагатися приїхали спортсмени чи не з усієї України. Всього турнір передбачав аж 40 пар учасників різних вікових і вагових категорій. Серед учасників були й дівчата. За цим спортивним дійством спостерігали й журналісти Інформатора.

Приблизно опівдні в актовій залі розпочалася урочиста частина. Ведучий заходу Андрій Іващенко розповів учасникам турніру й гостям про те, ким був Ярослав Потапенко: вчений, спортсмен, ідейник, учасник Революції Гідності. Займався кікбоксингом, змагався у чемпіонах України, тож такий турнір пам’яті цілком доречний. Ярослав Олександрович помер 14 січня 2016 року у віці сорока років.

Більше про нього розповіли близькі люди: дружина Руслана Потапенко, а також друзі Віталій Коцур, Юрій Бобровнік та Тарас Костін. Коцур розказав зокрема про організацію турніру:

– Ми проводили такий турнір кілька років тому, але з певних причин це призупинили. І от зараз виникла ідея відновити цей турнір саме в університеті, де Ярослав Потапенко не тільки викладав, а ще й тренував. Зараз тут зібралися його друзі, багато його учнів стали талановитими спортсменами, тренерами, призерами турнірів, суддями. Ці змагання мають стати постійними. Додатковою метою такого заходу є, звісно ж, і подальший розвиток спорту в нашій громаді та взагалі на Переяславщині.

Віталій Коцур

Спортсменка Аліна Жиленко із Золочівської ТГ, що на Київщині, перед поєдинком розповіла Інформатору трішки про себе:

– Займаюся боксом вже два роки, навіть трішки більше. Два рази їздила на чемпіонат України, у 2020 році посіла там третє місце у ваговій категорії 70 кг. Вдруге на цьому ж чемпіонаті взяла п’яте місце в категорії 66 кг та здобула звання КМС (кандидат у майстри спорту – ред.). Стикалася й із нерозумінням, типу дівчата в боксі – це негарно, ти ж повинна бути такою великою. Вважають, що дівчинка-боксер має носити великі шорти, тобто вдягатися як хлопець. А я вдягаюсь як дівчинка й залишаюся дівчинкою, поза рингом ношу платтячка й спіднички, туфельки, фарбуюся. Бокс мені не заважає бути дівчинкою.

Аліна Жиленко

Позмагатися приїхали спортсмени чи не з усієї України

Всього турнір передбачав аж 40 пар учасників різних вікових і вагових категорій

Суддівська команда була великою

Учень Ярослава Потапенка – Сергій Мишура

Нагадуємо, на Переяславщині вже другий рік поспіль проводять традиційний для українських земель обряд – зажинки або зажинання першого снопа. Цього року він пройшов у полі біля села Пологи-Яненки Циблівської громади. Як це було, дізнавайтеся за посиланням.

Юлія Кравченко

Фото та відео: Едуард Аврамич

Нагору