ЖИТТЯ

“Метал на даху настільки гарячий, що працювати просто неможливо”: як у Переяславі рятують історичну пам’ятку

Голова благодійного фонду “Рідна країна” Микола Томенко допомагає рятувати історичну пам’ятку Переяслава. Він закупив метал, яким зараз перекривають дах Вознесенського собору. Томенко й колектив НІЕЗ “Переяслав” сподіваються, що на цей собор зверне увагу й Міністерство культури України.

Ще у лютому цього року Томенко подарував Вознесенському собору в Переяславі металеве покриття (понад 50 квадратних метрів) й пообіцяв у майбутньому надати більше матеріалів для ремонту та усунення найнагальніших проблем. І от обіцянку здійснив. Закупив ще й необхідні деталі за розмірами. Як тривають роботи з ремонту даху собору, Інформатору розповів вчений секретар НІЕЗ “Переяслав” Ігор Гайдаєнко.

Роботи починалися ще навесні. Але тоді, за словами Гайдаєнка, погодні умови не давали приступити до ремонту – були дощі, вітер, ще й виготовлення самих деталей забрало багато часу.

– Знову ж таки погода нам особливо не сприяє, бо надворі дуже спекотно, – говорить Ігор Гайдаєнко. – Але першочергові й найосновніші роботи ми вже завершуємо. Триватиме це, допоки повністю не закриємо всі проблеми. Планували закінчити раніше, але ж просто неможливо працювати більше години, бо дуже спекотно. Навіть зранку та ввечері метал на даху настільки гарячий, що працювати там просто нереально. Коли саме завершать ремонт даху, поки сказати важко. Ті роботи, від яких залежить стан пам’ятки, ми проводимо за сприяння фонду Миколи Томенка. А далі, якщо будуть необхідні більші кошти, звертатимемося до Мінкульту.

Нагадуємо, в Переяславі зламався фонтан. Його мають відремонтувати вже сьогодні.

Юлія Кравченко

Нагору