ЖИТТЯ

2 серпня: який сьогодні день

2 серпня у світі та Україні відзначають чимало свят. Цього дня сталися події, які змінили хід історії.

Деталі про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день пам’яті голокосту ромів. Відзначається щорічно — 2 серпня. У ніч з 2 на 3 серпня 1944 року у нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау в газових камерах знищили 2897 ромів. Загалом у цьому таборі з 23 тисяч ромів, депортованих з 14 країн, загинуло понад 20 тисяч.

День народження поштової скриньки. Саме в цей день в 1858 році було встановлено першу поштову скриньку в Лондоні. За всю свою історію поштові скриньки стали невід’ємною частиною будь-якого типу будівель у всьому світі, чи то будинків, чи то громадських місць.

Іллів день. За народною традицією пророк Ілля – це повелитель грому, небесного вогню, дощу, покровитель врожаю і родючості. Відповідно до Священного Писання, Іллю забрав живим на небеса Всевишній на вогненній колісниці. Відзначати це свято починали ще з його передодня – особливе значення надавалося четвергу та п’ятниці на тижні, що передує святу Іллі, коли в деяких місцевостях пекли обрядове печиво і припиняли займатися польовими роботами.

День книжки-розмальовки. Ці невеликі книжечки справді роблять всіх нас трохи дизайнерами, а ще допомагають дорослим поринути у світ дитинства. Такі книжки рекомендуються для цікавого і захоплюючого проведення часу як дітей, так і дорослих.

Іменини в цей день відзначають Ілля, Савва, Олександр, Олексій, Єгор, Іван, Микола, Сергій.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1989 — трагедія на Київському головпоштамті, внаслідок якої загинуло 11 людей.

1990 — о 14:00 за місцевим часом іракські війська напали на Кувейт.

1991 — Сполучені Штати Америки визнали незалежність Латвії, Литви та Естонії.

1999 — збройні загони на чолі з Шамілем Басаєвим і Хаттабом перейшли на територію Дагестану; початок другої чеченської війни.

2006 — в Йоганнесбургу (ПАР) уперше за останні 25 років випав сніг.

2014 — суд Тбілісі заочно арештував екс-президента Михаїла Саакашвілі у справі перевищення службових повноважень.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1834 – Фредерік Бартольді (помер у 1904), французький скульптор, автор Статуї свободи.

1928 – Луїджі Колані (помер у 2019), німецький дизайнер-концептуаліст, засновник біодизайну.

1932 – Пітер О’Тул (помер у 2013), англійський актор, багато разів номінувався на “Оскар”, але жодного разу його не отримав.

1939 – Вес Крейвен (помер у 2015), культовий режисер у жанрі жахів (відомі фільми: “Кошмар на вулиці В’язів”, “Пагорби мають очі”).

1993 – Сергій Нігоян (помер у 2014), учасник і один із бійців 3-ї сотні Самооборони Майдану, вбитий під час протистояння на вулиці Грушевського в Києві.

Оксана Симоненко

Нагору