ЖИТТЯ

Найпопулярніші питання про вакцинацію від коронавірусу: відповідає лікарка з Переяслава

Масова вакцинальна кампанія триває. Деякі люди бояться задавати лікарям безглузді, як їм здається, питання щодо проведення щеплення. Тому це вирішили зробити ми.

Багато людей мають низку питань щодо процедури щеплення від коронавірусу. Інформатор зібрав найпоширеніші питання жителів Переяслава й поставили їх директорці Центру первинної медико-санітарної допомоги Переяслава Наталії Царенок. Ось що вона розповіла:

– Чи потрібна якась підготовка до вакцинації? Яка саме?

– Ні, не треба. Таких рекомендацій МОЗ та міжнародні медичні організації не дають.

– Кому не можна вакцинуватися?

  • Важка алергічна реакція на попередню дозу вакцини;
  • Гіперчутливість до одного з компонентів вакцини;
  • Гостре захворювання (температура тіла людини вище 38,5 С).

– Чому вакцин так багато й чим вони відрізняються?

– Різниця між вакцинами – це технологія їх виготовлення. Усі вакцини, схвалені для використання ВООЗ, мають високу ефективність у запобіганню важкому перебігу захворюваності на COVID-19, госпіталізації і смерті. Тому найкращою вакциною є та, що доступна зараз для вас.

– Чому вакцинація безкоштовна?

– Вакцинація для цільових груп, визначеною Дорожній карті, є безоплатною. За вакцину платить держава та благодійні організації. Також Україна отримує вакцину через глобальну ініціативу COVAХ безкоштовно, за рахунок внесків від інших країн.

– Чому потрібно колоти саме дві дози вакцини?

– Одне щеплення від коронавірусу не вважається повною вакцинацією. Для повної вакцинації потрібно отримувати дві дози вакцини з інтервалом:

  • AstraZenec – 12 тижнів;
  • Pfizer – 21-28 днів;
  • CoronaVac – 28 днів;
  • Moderna – 28 днів.

– Чи можу я бути впевненим(ою) у тому, що вакцина безпечна?

– Усі вакцини які перебувають на третій фазі клінічних випробувань пройшли стадію перевірки на безпечність. Кожна країна має регуляторні органи, які контролюють безпеку та ефективність вакцин перед їхнім широким використанням. В усьому світі ВООЗ координує низку незалежних технічних органів, які перевіряють безпеку вакцин до і навіть після їхнього запровадження. Суворі тести та клінічні випробування, котрі пройшли вакцини, схвалені ВООЗ для використання, підтверджують їхню безпечність та ефективність у боротьбі з захворюваннями.

Нагадуємо, на останній сесії міської ради теж говорили про вакцинацію. Якою вакциною можна зробити щеплення на Переяславщині та де саме читайте тут.

Юлія Кравченко

Нагору