ЖИТТЯ

У Переяславі вшанували героїв, які загинули за незалежність України

Біля дзвіниці Вознесенського собору провели урочистості до Дня пам’яті захисників України. Серед загиблих воїнів є й переяславці.

Сьогодні, 29 серпня, зранку в центрі Переяслава біля дзвіниці Вознесенського собору провели урочистості до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність. На заході зібралось близько тридцяти людей. Після вшанування бійців працівники міської ради, інших установ та організацій міста і небайдужі містяни поклали квіти до пам’ятників воїнам АТО/ОСС та Героям Небесної Сотні. Представники Православної церкви України провели урочисту літургію. Про це повідомляє Інформатор.

24 серпня 2019 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про затвердження пам’ятного дня. Дата приурочена до дня найбільших втрат української армії на Донбасі — дня виходу з оточення в Іловайську 29 серпня 2014 року. За офіційними даними, у тій битві загинуло 366 українських військовиків та правоохоронців, 429 були поранені, 128 потрапили в полон, а 158 вважаються зниклими безвісти.

Серед тих, хто віддав своє життя під час бойових дій на сході України, є і наші земляки: рядовий В’ячеслав Зінчик, лейтенант Андрій Моругий, прапорщик Сергій Лазенко, рядовий Олег Дога, капітан Володимир Корнєв, рядовий Роман Гриценко, рядовий Олександр Чабаненко, старший солдат Олександр Довгий, майор Віталій Вашеняк. Їхню пам’ять вшанували хвилиною мовчання.

Для довідки. 18 серпня 2014 року в ході запеклих боїв українські силовики, що значною частиною складалися з добровольчих батальйонів, увійшли в Іловайськ. Вони змогли взяти під свій контроль частину міста, однак після заходу значних сил регулярних російських військ 23-24 серпня у тил українського угрупування з території РФ, а також через дезертирство окремих українських підрозділів, іловайське угрупування опинилося в оточенні. У ніч з 28 на 29 серпня Путін звернувся до “сил ополчення” із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військовиків, що опинилися в оточенні. 29 серпня о шостій ранку російський офіцер прибув до Многопілля і повідомив українській стороні, що вихід має відбуватися без зброї. О 8:15 українські військові організованими колонами почали рух із міста за попередньо домовленими з російською стороною маршрутами. Спершу українські колони безперешкодно рухалися повз російські укріплені позиції, проте через деякий час російські війська відкрили вогонь, розстрілявши колони на марші.

Діти готуються до урочистої літургії

Квіти принесли, аби вшанувати бійців

Міський голова Вячеслав Саулко, перший заступник Анатолій Фесенко та міський депутат Григорій Ярема

Керуюча справами виконкому Тетяна Гич, заступниця міського голови Ольга Огієвич, начальниця відділу культури Анна Скляренко та заступниця міського голови Оксана Степаненко

Містяни також прийшли вшанувати героїв

На заході зібралось близько тридцяти людей

Квіти поклали до пам’ятників воїнам АТО/ОСС та Героям Небесної Сотні

Вячеслав Саулко виступив перед присутніми

Представники Православної церкви України провели урочисту літургію

Так розпочалась урочиста літургія

Загалом на заході зібралось небагато людей

Пам’ять воїнів вшанували хвилиною мовчання

Нагадаємо, що в Переяславі собака покусав дівчинку. Її мама подала до суду на власницю тварини.

Оксана Симоненко

Нагору