ЖИТТЯ

Ділянку дороги, яка пролягає повз Переяслав, передали у державну власність: що це означає

На сесії міськради прийняли рішення передати частину дороги з комунальної власності Переяславської ТГ в державну. До чого це може призвести?

16 вересня на сесії міської ради прийняли рішення про передачу ділянки дороги від села Чирське до траси Бориспіль-Запоріжжя (пролягає міськими вулицями Новокиївське шосе та Золотоніське шосе) із комунальної власності в державну. Обслуговуватиме її служба автомобільних доріг у Київській області. Загальна протяжність ділянки – 4,3 км. Про це повідомляє Інформатор.

Місцева влада обумовлює це тим, що в осінньо-зимовий період не доведеться прибирати та ремонтувати передану дорогу за рахунок громади. Проте процес передачі тривалий, за словами міського голови Вячеслава Саулка, може затягнутися й на пів року. Тож дорогою допоки опікуватиметься наша громада.

– Водії їдуть за навігатором і в районі головного селекційного центру заїжджають в місто, – пояснив на сесії Саулко. – А при цьому ця дорога вже стоїть на балансі міської ради, ми її повинні доглядати, утримувати. Але, як ви знаєте, це дорожнє покриття не відповідає руху важковаговиків. Це дорожнє покриття є вкрай аварійно-технічно небезпечним для пішоходів, для жителів, хто там рухається вцілому. Тому постало питання, щоб передати ці дороги на баланс управління КОДА чи Укравтодору. Звичайно, вони не хотіли це робити (приймати на баланс дороги нашого міста – ред.), бо хто ж хоче брати на себе, а тоді її доглядати.

Про цю ділянку йдеться в публікації

Виникає запитання, чи буде техніка області реагувати на негоду в Переяславі так само швидко, як місцева. Як повідомив Інформатору прес-центр служби автомобільних доріг у Київській області, під час сильних снігопадів всі підрядні організації (понад 160 одиниць снігоприбиральної техніки) оперативно працюють для забезпечення проїзду на дорогах державного значення в межах області.

Чи можна тепер розраховувати на вчасний ямковий або ж капітальний ремонт на цій ділянці дороги? Є запланований порядок ремонтних робіт, він висвітлений на сайті Укравтодору. Першочергово ведуться капітальні ремонтні роботи за програмою “Велике будівництво”. Також на інтерактивній мапі Укравтодору кожен може створити звернення, вказавши на проблемні ділянки дороги. Реакцію на звернення формують в той же день або на наступний робочий.

Наразі також тривають роботи на об’їзній дорозі Переяслава. На цій трасі є ділянка затяжного підйому – біля повороту до музею просто неба. На таких відрізках під час ожеледиці часто водії легкових та вантажних автомобілів не справляються з керуванням. Це вже неодноразово траплялось раніше. Що роблять у таких випадках, ми поцікавились у провідного інспектора Переяславського РС ГУ ДСНС України у Київській області Дениса Порохні. Він зазначив, що за відсутності загрози життю людей рятувальники не виїжджають на місце пригоди, а передають у відповідні керівні органи інформацію про подію задля залучення потужнішої техніки. Додав, що за усунення перешкоди на дорозі відповідає установа, на балансі якої ця дорога.

Як нам стало відомо, раніше залучали техніку ДРП-5 філії “Київське ДЕУ”, у складніших ситуаціях послуговувались сторонньою допомогою. Для уникнення таких випадків, за державними будівельними нормами, необхідно в залежності від величини середнього повздовжнього похилу розширювати смуги руху або й передбачати додаткові смуги. Вчасно посипати дороги та залишати на узбіччі піскосуміш.

Нагадаємо, що на цій же сесії міської ради підняли питання про переяславську вулицю Гагаріна. Чому її поки що не збираються ремонтувати?

Наталія Шкіра

Нагору