ЖИТТЯ

Чи є дискримінація за віком у вашому житті: опитування на вулицях Переяслава

Тема дискримінації дуже важлива й потребує висвітлення. Ми вирішили поговорити з містянами про вікову дискримінацію, яка має свій термін – ейджизм.

Мало хто з переяславців знайомий зі словом “ейджизм“, втім, якщо внести ясність у цей термін – більшість готова висловити свою думку. Тож, що таке ейджизм і що з приводу нього думають жителі нашого міста розповість Інформатор.

Ейджизм – одна з форм дискримінації; дискримінація людини на підставі її віку, поширена як у формальних, так і в неформальних сферах життя суспільства. Проявляється в готовності адекватно сприймати і співпрацювати лише з людьми, які відповідають заздалегідь установленим віковим критеріям.

Ейджизм ми можемо впізнати в наступних фразах:

  1. “Люди старші за 50 не можуть робити цю роботу”.
  2. “Ви лікар? А не занадто молоді для цього?”
  3. “А хтось старший може мені допомогти?”
  4. “Молоді спеціалісти в нас у пріоритеті”.
  5. “Ви не підходите за віком” – найголовніша цитата людей, які дискримінують інших на підставі віку.

У Переяславі люди вважають, що найбільш поширений ейджизм при влаштуванні на ту чи іншу роботу, тому що роботодавці часто вказують бажаний вік працівника. Журналісти Інформатора вийшли на вулиці міста й розпитали перехожих чи стикалися вони чи їх знайомі з дискримінацією на підставі віку та чи вважають це проблемою?

Нагадуємо, що сьогодні у музеї просто неба відзначили День козацтва та Покрову Пресвятої Богородиці. Був і концерт, і смачні українські страви, і цікаві майстер класи. Попри дощову погоду, гості заходу були задоволені.

Юлія Кравченко

Відео: Едуард Аврамич

Нагору