ВЛАДА

Костін vs Саулко: на сесії міськради колишній мер Переяслава вимагав у чинного повернути землю

Судова справа між Вячеславом Саулком та Тарасом Костіном ще раз набула публічного розголосу. Тепер на сесії міської ради.

На шістнадцятому засіданні сесії міської ради Переяслава 21 жовтня побував депутат Київської обласної ради, попередній мер міста Тарас Костін. Він зачитав два депутатські звернення. Перше стосувалося фінансування із міського бюджету проєктно-кошторисної документації на ремонт вулиці Гагаріна. За словами Костіна, майже два мільйони з обласного бюджету після цього зможуть виділити на цей ремонт. Друге звернення стосувалося судового позову Саулка щодо захисту честі, гідності та ділової репутації. Про це повідомляє Інформатор.

У рубриці “Відверто з кандидатом” на інтернет-каналі “ProSlav” 15 жовтня минулого року вийшло інтерв’ю з тодішнім міським головою Переяслава та кандидатом на цю ж посаду Тарасом Костіним. Під час нього в прямому ефірі всі охочі могли поставити свої запитання. Переяславка Наталія Тиха запитала таке: “Тарасе Вікторовичу, скажіть, будь ласка, коли буде демонтовано бетонний паркан у школі №4? Коли буде повернута земля 13 соток у школі, яку украв чинний депутат Саулко?”. Тарас Костін відповів так (передаємо дослівно): “Да, це теж одна із проблем, яка в мікрорайоні Підварки єсть. Дійсно, на жаль, єсть такий факт, зафіксований – чітко. Депутат цей добавив 13 соток від школи і біля 10 соток від громадських земель. Займається… ми звернулись в правоохоронні органи, на жаль… ну зараз, ось буквально недавно… ну можуть обвинить мене, що це передвиборча якась боротьба, я думаю, що вибори пройдуть, цим займемся більш щільно”.

Вячеслав Саулко звернувся до суду з позовом, попросив визнати недостовірною інформацію, повідомлену Наталією Тихою та Тарасом Костіним в ефірі. А також вимагав стягнути з відповідачів 500 тисяч гривень моральної шкоди. Позов обгрунтував тим, що він є публічною особою, тож ділова репутація має велике значення у його діяльності. А їй цими висловами нанесли шкоди. Тарас Костін позов не визнав, апелював, що, оскільки позивач є публічною особою, межа допустимої критики щодо нього є значно ширшою. А також додав, що озвучена ним інформація є правдивою та отримана із офіційних джерел.

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд 15 червня визнав, що Тарас Костін мав рацію. Саме про це він і розповів на сесії міськради 21 жовтня:

– У визначеному законодавством порядку встановлено факт та обставини самовільного зайняття земельних ділянок комунальної та приватної власності площею 0,6488 га, з яких 0,4288 – комунальної власності, в тому числі 0,1322 га – за рахунок зайняття земель, які перебувають у постійному користування Переяславської ЗОШ №4. Суд встановив, що землекористувачами суміжних земельних ділянок, до яких фактично “додано” зазначені землі площею 0,6488 га, є Саулко Руслан Вячеславович та Волошина Л.В., а також релігійна громада парафії святого рівноапостольного князя Володимира Великого Переяслав-Хмельницької єпархії УПЦ КП. При цьому, як зазначив суд у рішенні, власницею храму, який розташований на земельній ділянці, є Саулко Світлана Василівна, а Вячеслав Саулко є головою парафіяльної ради (церковним старостою).

Судове рішення набрало законної сили 27 липня цього року. Згідно з ним встановлено факт незаконного зайняття та самовільного використання родиною Саулка Вячеслава Володимировича земельних ділянок комунальної та приватної власності. У разі порушення законності депутат місцевої ради має право на депутатське звернення до керівників відповідних правоохоронних чи контролюючих органів, – резюмував Костін.

Тарас Костін попросив розглянути своє звернення протягом десяти днів, повернути незаконно зайняті землі та доповісти про результати вжитих заходів на наступній сесії. Вячеслав Саулко відповів на це так:

– Моя заява до суду стосувалася публічної неправди, яку ви говорили під час виборчої кампанії. Це стосувалося лише мене. Рішення, про яке ви зараз говорите, не набрало юридичної сили, оскільки воно зараз на апеляції. Враховуючи те, що ви зараз озвучили, я офіційно заявляю, що повторно буде подана заява до суду, бо ви знову публічно говорите про те, що я захопив якісь там землі. Ви прекрасно знаєте, що жодним чином релігійна громада чи Володимирський храм не мають відношення ні до мене, ні до моєї сім’ї. Я проводив будівництво, відповідно декларація відкривається на ту людину, яка будує. Однак відразу після закінчення будівництва я передав храм релігійній громаді, і з того моменту він немає жодного стосунку до нас. Земельна ділянка, на якій розміщується храм, належить Переяславській міській раді, а не комусь із моєї родини.

Тарас Костін хотів відповісти, однак Вячеслав Саулко не надав йому слова на сесії. Однак Інформатор вже після неї поспілкувався із депутатом облради:

– Там і храм, і будинок стоять. Ця земельна ділянка все-таки належить йому, це досліджувалося в судовій справі, на яку я посилаюся. З приводу того, що рішення зараз на апеляції, – це теж не відповідає дійсності. Взагалі там дається місяць на оскарження, а я чекав більше двох місяців. Коли я вчергове звернувся до суду, мені сказали що рішення вже набрало законної сили. Я хотів це висвітлить на сесії раніше, але був День міста, який мені не хотілося псувати. Я б не хотів звинувачувати Вячеслава Володимировича, але ж члени його родини мають відношення до цього. Зараз він, як міський голова, має можливість це все привести в законне русло. Для цього там треба демонтувати паркан, який встановлено незаконно. В депутатському зверненні я прошу його повернути землю й на наступній сесії проінформувати депутатів і громаду.

Нагадаємо, що на цій же сесії розглянули питання про клопотання щодо вилучення з Державного реєстру пам’ятки “Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з Росією”. Підтримали це рішення лише десять депутатів.

Віталій Усик та Юлія Кравченко

Нагору