ЖИТТЯ

“Бачили Саулка на заставці Google?”: жителі Переяслава помітили схожість між мером міста та засновником дзюдо

Переяславці жартують у соцмережах. Вони помітили схожість між Дзігоро Кано та Вячеславом Саулком.

Сьогодні, 28 жовтня, відзначають Всесвітній день дзюдо. З нагоди свята компанія Google підготувала інтерактив із восьми слайдів, які розповідають історію створення цього бойового мистецтва. На першому слайді, який розмістили відразу над пошуковою стрічкою, зображений засновник дзюдо японець Дзігоро Кано, який народився саме 28 жовтня. Чимало переяславці помітили схожість між ним та міським головою нашого міста Вячеславом Саулком. Про це повідомляє Інформатор.

Ми в редакції помітили такий цікавий факт із самого ранку. Написали про це в закритому робочому чаті. Однак не думали, що хтось інший зверне на це увагу.

Згодом у Facebook користувачі почали також це відзначати. “Всі вже зацінили нову заставку українського Гугла з мером Вячеслав Саулко?” – написав Сергій Толстихін. У коментарях Євген Левченко, з яким ми недавно записували інтерв’ю, підтвердив, що йому також відгукується ця ситуація. Микола Богатир та Леся Горобець теж помітили схожість.

Схожі?

Ми в жодному разу не прагнемо висміяти когось, акцентуючи увагу на цій схожості. Навпаки хочемо розбавити вашу стрічку новин, певно, заповнену коронавірусним негативом, чимось легким та кумедним. А щоб це ще й було корисно, нагадаємо історію створення дзюдо.

Рання історія дзюдо невіддільна від історії життя його творця – Дзігоро Кано (1860-1938), видатного японського громадського діяча і педагога. Він з дитинства цікавився дзюдзюцу, в юності вивчав стилі дзюдзюцу шкіл Тендзін Сін’я Рю та Кіто Рю. На їхній основі розробив нову систему боротьби, якій дав назву Кодокан дзюдо.

Кано хотів підкреслити гуманістичну спрямованість дзюдо, щоб зайвий раз відзначити його відмінність від дзюдзюцу, що розглядалася багатьма людьми як заняття грубе, призначене тільки для вбивства, негідне для освіченої людини. Кано не став включати в список дозволених до застосування на змаганнях з дзюдо ряд найнебезпечніших прийомів з дзюдзюцу, щоб зробити змагання якомога безпечнішими для учасників. До 1887 року під керівництвом Кано була сформована технічна база стилю Кодокан-дзюдо, а в 1900 році розроблені правила суддівства змагань.

Раніше ми готували матеріал про Переяслав у мемах. Переглянути його можете за посиланням.

Віталій Усик

Нагору